Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Korlátlan ideig eláll a só? Vagy megromolhat?

2022. October 10.

Az emberek hamarabb kezdtek el sóban élelmiszereket tartósítani, minthogy erről írásos bizonyítékaink lennének. Őseink besózták a húst, halat, zöldségeket, sőt még a gyümölcsöket is, hogy tovább eltarthassák. Ebből kiindulva felmerülhet a kérdés, hogy vajon maga a só képes megromlani?

 

Így tartósít a só

A válasz meglepő lehet, de először még nézzük meg azt, hogy pontosan miként tartósít a só. A só a benne eltett élelmiszerből kivonja a vizet, és ezáltal kiszárítja azt. Egészen zseniális módszer, mivel minden élő dolognak, még a baktériumoknak is szüksége van vízre a túléléshez. Ha kivonjuk a vizet, a baktériumok nem tudnak elszaporodni, és nem romlik meg tőlük az étel. Például a sózott vajból a só kivonja a vizet, és csak a zsír marad, így a sózott vaj tovább eláll, mint a nem sózott fajta.

 

Megromolhat vagy sem?

De térjünk vissza az eredeti kérdéshez, hogy maga a só meg tud-e romlani. Röviden a válasz: nem. Az összes mikroorganizmusnak, amelyek az élelmiszerek megromlását okozhatják, szüksége van vízre. A színtiszta só pedig semennyi vizet sem tartalmaz. Van még egy másik oka is a só megromolhatatlanságának. A legtöbb mikroba ugyanis mérgező. A sejtjeik elhalásos reakción mennek keresztül sóval érintkezve, így a mikrobák maguk is szép lassan elhalnak.

A boltokban vásárolható sóféléken szerepel ugyan szavatossági idő, de ez inkább csak azért kerül rá a csomagolásukra, mert törvényi előírások kötelezik a gyártókat. A sózott élelmiszereknek nyilván már van egy szavatossági ideje, hiszen nemcsak sót tartalmaznak. És mi a helyzet minden olyan sóval, amely nem tiszta, hanem fűszeres, ízesített vagy jódozott? Nos, ezek már nem fognak örökké elállni, idővel megromlanak. 

 

Tipp: Túl sok sót eszel? Ez a 7 biztos jele

 

Meddig áll el a só?

A színtiszta só – mint fent írtuk – korlátlan ideig, a többi fajtánál változó ez az időtartam. A himalájai „rózsaszín” só színét az ásványi anyagban található apró szennyeződéstől kapja, a finomítatlan tengeri só minimális mennyiségű algát tartalmaz, a jódozott só értelemszerűen jódot. Az asztali só és a kóser só pedig olyan anyagokat, amelyek azt hivatottak megakadályozni, hogy idővel összeálljon, összetapadjon a sok kis apró szemcse. Ezek a sóhoz adott anyagok és szennyeződések befolyásolják a szavatossági időt, amely fajtánként eltérhet. 

 

Hogyan ismerhető fel a megromlott só?

Létezik tehát egyszer a nem tiszta só szavatossági ideje, ám a tiszta sóval is történhetnek „balesetek”. Például könnyen átveheti más élelmiszerek illatát, szagát, magas környezeti páratartalom esetén pedig összetapadhat. Ilyen esetekben inkább dobjuk ki.

Amennyiben lejárt a jódozott só szavatossági ideje, az még nyugodtan felhasználható. Ebben az esetben csak a só jódtartalma csökken egy bizonyos szint alá, ám ha az állaga megfelelő és kellemetlen szagot sem érzünk, biztosan nem lesz furcsa az íze, és nem is fogunk megbetegedni tőle.

 

Forrás: Reader’s Digest

 

Ez is érdekelhet: 

Gyorstalpaló sókalauz – melyik fajta mire jó?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!