Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Tényleg nem kell hűtőben tárolni a vajat?

2022. December 8.

A boltban kapható vajakról elmondható, hogy pasztőrözöttek, ez annyit jelent, hogy az eljárás folyamán megölik a káros baktériumokat. Mivel a vaj főképp zsírból áll (80% vagy annál is magasabb zsírtartalmú), így a későbbiekben is meglehetősen jól távol tudja tartani a veszélyes kórokozókat. Ám nem mindegy, milyen vajról van szó. A legtöbb szakértő szerint a sózott vajat nyugodt szívvel szobahőmérsékleten hagyhatjuk pár napon vagy akár két héten keresztül is. Az időtartam függ attól, hogy miben tartjuk, illetve mennyire magas a szobahőmérséklet. A pontos ajánlás szerint amennyiben 21 foknál melegebbet mérünk, úgy a sózott vajnak is a hűtőben a helye. 

 

Tipp: Így puhíts vajat villámgyorsan 

 

Ha a konyhapulton szeretnénk tárolni a vajat, akkor alaposan meg kell választanunk az edényt, amibe tesszük. Vegyünk egy rendes vajtartót, ami biztosítja, hogy a vaj sötét, szabad levegőtől védett helyen legyen. Minél inkább légmentesen záródik, annál tovább el fog állni a vaj. 

A sótlan vajat jobb, ha a hűtőben tartjuk, annak is a mélyén. Persze nyugodtan kivehetjük felhasználás előtt egy órával, hogy legyen ideje megpuhulni. A házi, termelői vajakat pedig inkább tartsuk minden esetben a hűtőszekrényünkben.

 

Forrás: marthastewart.com

 

Ezt már olvastad?

Vajazzuk-e meg a pirítóst, mielőtt megsütjük?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!