Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így tárold az almát, hogy tovább friss maradjon

2022. December 3.

A roppanós, édeskés vagy épp savanykás alma mindennapjaink egyik legklasszabb gyümölcse, így jó lenne, ha sokáig élvezhetnénk, miután beszereztük a piacon vagy a boltban. Nézzük, hogyan érdemes otthon tárolni!

Az almát hűvös, száraz, napfénytől védett helyen a legjobb tartani. Ha van ilyen tulajdonságokkal bíró pincénk, ott az alma akár 10 hónapig is eláll. Ennek hiányában biztos megoldás a hűtőszekrény, ennek frissentartó fiókjában 6-8 hétig marad friss, szemben azzal az 1-2 héttel, amire a konyhapultunkon tárolt almák esetén számíthatunk.

Tipp: Mitől lehet keserű az alma íze?

Az alma – több más gyümölcshöz hasonlóan – tárolás közben etiléngázt szabadít fel. Ennek hatására a közelében található zöldségek és gyümölcsök gyorsabban kezdenek beérni. Ha az almáink sérültek vagy túlérettek, akkor még több gáz szabadul fel belőlük. Ezért érdemes a hűtőben egy külön zacskóban tartani, ha pedig a konyhapultra vagy étkezőasztalra tesszük ki, akkor jobb, ha külön tálba kerülnek. Nézzük át gyakran, mert ha az egyik elkezd rohadni, attól a többi is gyorsabban meg fog romlani.

A bolti almákról sajnos nem tudjuk, hogy pontosan mikor szedték le őket és mennyi időt töltöttek a polcon, ezért ne számítsunk arra, hogy hónapokig el fognak állni. Maximum pár heti adagot vásároljunk belőlük!

Ha egy almának csak a felét használjuk fel, a maradékot tegyük mindig hűtőbe frissentartó fóliába csomagolva. Ha elcsomagolás előtt csepegtetünk rá egy kis citromlevet, akkor a bebarnulását is megelőzhetjük vagy legalábbis mérsékelhetjük.

Forrás: marthastewart.com

Ezt már olvastad?

Minden tisztelet az alma-fajtamentő amerikai úrnak!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Öt érv a napi almafogyasztás mellett

Öt érv a napi almafogyasztás mellett

“Napi egy alma az orvost távol tartja” - szól a mondás. Lássuk, mely tulajdonságai miatt van ez valóban így.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!