Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mitől lehet keserű az alma íze?

2022. November 17.

Az alma természetes összetevője az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek, mivel tele van C-vitaminnal, antioxidánsokkal és más fontos tápanyagokkal. Ehetjük nyersen, tehetünk rá fahéjat és görög joghurtot, kerülhet a palacsinta tetejére vagy töltelékébe, és természetesen számos különböző süteményt készíthetünk belőle. Éppen ezért tud nagyon dühítő lenni, amikor kiderül, hogy az otthoni tárolás során megromlott.

Ha megjelennek a barna foltok, gyorsan és egyszerűen felismerhető a romlási folyamat, de olyan is előfordulhat, hogy beleharapunk egy látszólag ép almába, és kellemetlenül keserű ízt érzünk. Ilyenkor elkezdhetünk azon morfondírozni, hogy rossza fajtát vettünk-e, esetleg helytelenül tároltuk, de van egy rossz hírünk. Bizonyos esetekben azért is keserű lehet egy alma, mert a fa, amin termett egyszerűen ilyen, és minden egyes alma keserű arról a fáról.

Tipp: Süssünk almás süteményeket!

Ennek a keserűségnek általában két oka lehet. Egyrészt az, hogy nagy menyiségben tartalmaz a gyümölcs egy tannin nevű anyagot, ami az almafa egy rendellenességére vezethető vissza. A tannin keserű, hatására összehúzódik a szánk, ez egyébként a borokban is megtalálható. Egyes almafajták minden esetben több tannint tartalmaznak a héjukban, mint mások. A keserű íz ellenére ezek az almák nem rosszak vagy romlottak, teljes nyugalommal elfogyaszthatjuk őket, sőt párolva, főzve vagy sütve a tannin eltűnik, tehát süteményeket nyugodtan készíthetünk ilyen keserű almákból is.

A másik ok az alma alacsony kalciumszintje. Ilyenkor a gyümölcs nemcsak keserű lesz, hanem szárazabb és el is színeződik. Ezt is meg lehet enni teljes nyugalommal, mivel nem valamilyen fertőzés jele, de érdemes azért inkább meghámozni és a magházat kiszedni.

Forrás: mashed

Ezt már olvastad?

Tényleg létezett Smith nagyi! Róla kapta a nevét az egyik legismertebb almafajta

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Almás-mogyoróvajas banánkenyér

Almás-mogyoróvajas banánkenyér

Pici fahéjjal megbolondítva, hogy még finomabb legyen.
Öt érv a napi almafogyasztás mellett

Öt érv a napi almafogyasztás mellett

“Napi egy alma az orvost távol tartja” - szól a mondás. Lássuk, mely tulajdonságai miatt van ez valóban így.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!