Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tényleg létezett Smith nagyi! Róla kapta a nevét az egyik legismertebb almafajta

2022. July 16.

Tudtad, hogy szerte a világon mintegy 7500 fajta almát termesztenek? És azt, hogy az összes megtermesztett alma harmada az Egyesült Államokból származik? Valamennyi almafajtára jellemző, hogy gazdag C-vitaminban, rostokban és antioxidánsokban, ezért az almafogyasztás hasznos a szívünk, agyunk és gyomrunk egészségének megőrzése szempontjából, illetve csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A sok-sok almafajta közül az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb az élénkzöld színéről, frissítően savanykás ízéről felismerhető Granny Smith fajta. Igazán sokoldalúan felhasználható, ideális, ha almás pitét vagy cobblert szeretnénk készíteni. Ez annak köszönhető, hogy nem csupán az íze kellemes, hanem magas hőmérsékleten sütve is megtartja a formáját. De vajon honnan ered a neve, és ki is volt Smith nagymami?

Tipp: Készíts sült almát a mikróban!

Egyszer régen élt az ausztráliai Sydney közelében egy Marie Ann Smith nevű asszony, egy farmon lakott a férjével és öt gyermekével. A Smith család gyümölcstermesztéssel foglalkozott, termesztettek körtét, barackot és természetesen almát is. A hölgy a saját gyümölcseiből pitéket sütött, amelyeket aztán Sydney piacán árusított.

A legenda szerint Smith miután feldarabolta az almát a pitéihez, a fel nem használt darabokat komposzthalomra dobta, ami egy, a földjüket átszelő patak partján volt. Egy szép napon aztán egyik szomszédját megkérte, hogy nézze meg a frissen kinőtt facsemetéket a komposzthalom körül, mert nem tudta beazonosítani a pontos fajtát. Mint kiderült, a véletlen eredményeként megszületett új almafajta, ami az európai vadalma és egy francia almafajta keveredése volt. Sajnos a hölgy 1870-ben nem sokkal azután elhunyt, hogy „megalkotta” az új fajtát, de a környékbeli farmerek elkezdték direkt szaporítani. Manapság Ryde városa, aminek területén a hölgy élt, minden évben fesztivállal emlékezik meg Smith nagyiról.

Kapcsolódik:

Gusztán csillog a bolti alma, de sose harapj bele, amíg viasz van rajta!

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Almás-mogyoróvajas banánkenyér

Almás-mogyoróvajas banánkenyér

Pici fahéjjal megbolondítva, hogy még finomabb legyen.

Almás palacsinta

Békebeli klasszikus, amely ősszel szinte kötelező!
Reszelt almás gofri

Reszelt almás gofri

Indítsuk ezt az őszi hétfőt egy finom, tápláló reggelivel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!