Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Szereted a gránátalmát? Egészséges és változatosan felhasználható, a te konyhádban is ott a helye!

2021. May 1.

Mai divatos névvel élve a gránátalma is szuperétel tele antioxidánsokkal, C-vitaminnal, káliummal és rostokkal. Több kultúrkörben, például Perzsiában, Görögországban és Kínában az élet, a boldogság és a termékenység szimbóluma.

Elődeink már 8000 évvel ezelőtt fogyasztották, sőt számos művészeti alkotásban is megörökítették, emellett több vallási ceremónia eleme lett. Hosszú története ellenére sokan még manapság is furcsán néznek rá, pedig finom és egészséges, ezért érdemes próbát tenni vele.

Hogyan pucoljuk meg?

Erre a legegyszerűbb módszer talán az, ha először levágjuk a tetejét kb. 1-1,5 centivel a szár alatt, majd a héjat bevágjuk a látható fehér membrán mentén, amely a magokat választja el egymástól. Egy nagy tál víz felett ezután szétnyitjuk a gránátalmát, és a hüvelykujjunk segítségével a magokat a vízbe szórjuk. A magok a víz aljára süllyednek, minden más pedig a víz felszínén fog lebegni, ezeket egyszerűen leszűrhetjük.

Mire használhatjuk fel?

Az egyszerre édeskés és fanyar magok fogyaszthatóak persze akár önmagukban is, de rengeteg lehetőség van a további felhasználásukra. Ha összetörjük, akkor gránátalmalevet kapunk, a lé aztán lehet reggeli ital, édességek öntete vagy szószok alapja. Édes és sós ételekhez egyaránt szuper, ugyanúgy lehet egy csokis süti ízesítője – és egyben éke –, mint izgalmas saláták hozzávalója. Quinoával, bulgurral, kuszkusszal, rizzsel is összekeverhetjük laktató salátákhoz vagy köretekhez. Jól passzol a sütőtökhöz, az édesburgonyához, a rukkolához, de még a sült sonkához is.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!