Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Különleges gyümölcsök: ismered a kiwanót vagy az amlát?

2021. February 3.

Manapság széles skálán mozognak az elérhető, ám mégis különleges egzotikus gyümölcsök. A mangó, a gránátalma, a licsi, a datolyaszilva vagy a pomelo már nem is feltétlenül számít különlegesnek, egyre több élelmiszerbolt szinte napi kínálatában megtalálhatóak, és egyre többen ismerik, használják. De azért akad még a felhozatalban időnként más is, ismerkedjünk meg néhánnyal!

Maracuja

A maracuja vagy más néven passiógyümölcs Dél-Amerikában őshonos trópusi növény, kedveltsége miatt elterjedt, már más országokban is termesztik. Valójában a golgotavirág termése. A lila és a sárga héjú maracuja a legismertebb, tojásdad vagy gömbölyű a formája, akár 8-10 cm-es is lehet. Félbevágva, a héjon belül zselés-magvas gyümölcshús van. Íze enyhén savanykás. Leginkább nyersen magában, gyümölcssalátákhoz vagy turmixokhoz fogyaszthatjuk, de tehetjük koktélokba, süteményekbe, és készíthetünk belőle szószt húsok mellé, vagy akár lekvárt is.

Rambután

A rambután Délkelet-Ázsiában honos, Indonézia legkedveltebb gyümölcse. Hamis licsinek is hívják a hasonlóságuk és rokonságuk miatt. Külseje vicces, olyan, mint egy kabrióból kiszálló, hosszú hajú, fésületlen licsi, neve egyébként bozontost jelent. A licsinél kicsit nagyobb, de felépítésében és ízeiben nagyon hasonló. Nem túl tartós, emiatt ritkábban lehet frissen kapni, leginkább konzervben találkozhatunk vele. Magában vagy gyümölcssalátákban a legfinomabb.

Amla

Nem, nem gépeltem el, nem alma, hanem AMLA. Ez a gyümölcs Indiából származik, szent fának tartják, indiai egresnek is nevezik. Kiváló C-vitamin- és antioxidáns-forrás, az ayurvédikus gyógyításban komoly szerepe van. Nemcsak étkezésre, hanem bőr- és hajápolásra is használják. Külsejében hasonlít a magyar egresre. Ízével kapcsolatban az ayurvéda tanítására tudok utalni, ez a tökéletes gyümölcs, hisz tartalmazza mind az 5 ízt: sós, édes, savanyú, csípős és keserű. Frissen, süteményekbe, szószokba és savanyúságokba téve is felhasználható.

Kiwano

A kiwano a ronda, tüskés uborka kinézetével igazából zöldség, nem is gyümölcs. Afrikából származik, szarvasdinnyének is nevezik. A tök és az uborka rokona. A tüskés héjon belül található a zselés gyümölcshús, amely lehet keserű vagy nem-keserű is. A nem-keserű gyümölcs uborkás ízű kissé banános beütéssel. Frissen a gyümölcshúst kikanalazva vagy turmixokhoz is felhasználhatjuk. A kiwano egyébként saját kertünkben is megtermelhető.

Pitaja

Sokkal ismertebb nevén sárkány- vagy kaktuszgyümölcs. Nem véletlenül kaktuszgyümölcs a beceneve, ugyanis valójában egy kaktusz termése. Legfőbb termesztő országa Kolumbia, egyébként Vietnám nemzeti gyümölcse. Kétféle példánya a legismertebb, az egyik sötétrózsaszín külsővel bír, a másik a sárga héjú. Mindkettő belsejében fehér hús van tele apró, fekete magvakkal. Az érett példányok kifejezetten édesek, hasonlítanak a papayára. Leginkább frissen fogyasztják, de különleges éke lehet a gyümölcssalátáknak, ezen kívül készítenek belőle szörpöket, szirupokat is.

Karambola

A karambola az a bizonyos sárgás csillaggyümölcs. Délkelet-Ázsiában és Indiában őshonos. A fa gyümölcse 10-15 cm-es is lehet. Íze kissé a birsalmához hasonlítható, enyhén édes vagy savanykás. Kevés kalóriát tartalmaz és rengeteg vitamint. Fogyasztható frissen, tehetjük gyümölcssalátákba, és a felszeletelt gyümölcs remekül mutat a koktélos poharakon is.

Jó, ha tudjuk, hogy az egzotikus gyümölcsöket általában éretlenül szedik le a hosszabb szállítás miatt, ezért nem feltétlenül az édes, valódi ízpompájukban tündöklő példányok jutnak el hozzánk. De így is megérnek egy-egy próbát.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!