Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Minden tisztelet az alma-fajtamentő amerikai úrnak!

Az idős férfi nemzeti kincs: cider-történelmet is őriz ősi gyümölcsfáival együtt.
2021. szeptember 22.
Több, mint ezer almafélét mentett meg eddig a kihalástól az elmúlt 25 évben Tom Brown. Az észak-karolinai Clemmonsban élő nyugdíjas vegyészmérnöknek köszönhetően maradnak fent az olyan, viszonylag ismeretlenül csengő gyümölcsfélék, mint az Éjjel Pottyanó, a Sárga Harangvirág, a Cukorcsík, a Fekete Borlevű és a Királyi Citrom – melyekhez természetesen saját legendák is kapcsolódnak. A Junaluska alma például egy cseroki vezető után kapta nevét, majd 1900 táján kihaltnak hitték – míg nem Brown 2001-ben mégis felfedezte a növény lelőhelyét, méghozzá egy 150 éves katalógus alapján. Egy erdőbe jutott önkéntes detektívmunkája során, ami régen egy hegyi kert volt, ám sikerrel járt: talált a göcsörtös Junaluska-almafából, és egy hajtást haza is vitt szaporítani. A 79 éves úrnak 1200 mentett fajtája van, melyből 700 elképesztően ritka: a legtöbb az utóbbi száz évben nem is került egyáltalán kereskedelmi forgalomba. A növények kipusztulás-közeli helyzetének több okát is tudni lehet: a viharok, a területfejlesztés, a kártevők és a penész mind hozzájárult, hogy vészesen megritkuljanak. 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miriam (@miriam.mimms)

1998-ban egy piacon látott meg szokatlan almákat, és ott kezdődött ez a szívmelengető történet: a kosarakból figyelő különböző méretű, lilásfekete, naplemente-pink és csíkos sárga gyümölcsök lenyűgözték a férfit. Pláne mikor megtudta a nevüket: Arkansasi Fekete, Keserű Buckingham, Fehér Téli Jon… melyek aztán az ízükkel is lenyűgözték. Fehérbors, szőlő, körte és méz jellegű élmények érték a rögtönzött svédasztalnál.
1905 körül még 14 ezer, különböző típusú almát katalogizáltak – a sokféleség annak volt köszönhető, hogy az első telepesek igencsak szorgosak voltak. A szőlő betegség miatt kipusztult, bort importálni nem érte meg – akárcsak sörhöz árpát termeszeni – a víz pedig gyakran szennyezett volt, így az 1700-as években a cider lett a legnépszerűbb ital. Vigrinia földje és klímája nagyon alkalmas volt az almáskertek számára, és szinte minden farmon akadt jó pár gyümölcsfa. Mikor már exportra is termeltek, akkor a Taliaferro márka lett Thomas Jefferson kedvenc itókája. Persze sütötték, főzték is a gyümölcsöt, illetve borecetet és takarmányt is állítottak elő belőle. Aztán a városiasodás miatt szép lassan az enyészeté lett 11 ezer faj. Brown szenvedélyesen él hobbijának: évente 30 ezer mérföldet is autózik az Államokban, hogy ilyen nemzeti kincsekre bukkanjon, hátha valahol a hátsó csalitos rejt még pár csemetét, ami egyébként kész csodával ér fel.
 
Perzsa
Forrás: atlasobscura.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Cider – az egyik legjobb, ami almával történhet

Cider – az egyik legjobb, ami almával történhet

Londontól északra a cider (szájder) a csajok itala. Ellenben lent, a relatíve napos Sommerset lankáin, Közép-Nyugaton, vagy Kent megyében pirospozsgás öreg csókák is élvezettel szopogatják a pultnak dőlve. Az angolok panaszkodnak, hogy az igazi jó almabor kikopik a kocsmákból, nálunk most kezd hódítani.
Mindenki fellélegezhet, egy arizonai lány megmenti a navahó barackot

Mindenki fellélegezhet, egy arizonai lány megmenti a navahó barackot

Az indián botanikus arra tette fel az életét, hogy az őshonos gyümölcsfaj megmaradjon.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.