Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan állapíthatjuk meg a lisztről, hogy megromlott?

2022. September 5.

Bármennyire is furcsának hangzik, a liszt a könnyebben megromló élelmiszerek közé tartozik, hiszen a gabona, amelyből készül, természetes olajokat tartalmaz. Ezeknek az olajoknak a zsírtartalmától függ, hogy az adott gabonaféléből készülő liszt milyen gyorsan fog megromlani. Minél kevésbé finomított a liszt, annál több olajat tartalmaz, ebből pedig az következik, hogy rövidebb a szavatossági ideje. A hagyományos fehér liszt zsírtartalma 1,81%, a teljes kiőrlésű liszté viszont már 3,63%. Tehát a legolcsóbb és legegyszerűbb fehér liszt sokkal tovább eláll, mint a drágább és egyébként egészségesebb teljes kiőrlésű liszt. 

 

Megromlott? Innen tudhatjuk 

Őszintén szólva elég nehéz nem észrevenni, ha valami nincs rendben a liszttel. A friss liszt illata semleges, maximum kicsit édeskés. A megromlott liszt egyértelműen savanyú szagú, és elkezdhet penészedni is. A liszt színe ugyancsak elárulja, hogy friss-e még. A sima liszt fehér, a teljes kiőrlésű homokszínű. Ha a szokásostól eltérő sárgás elszíneződést látunk, az is a megromlott liszt jele. Természetesen ha oda nem illő apró élőlényeket fedezünk fel a lisztünkben, akkor is a kukában a helye. 

 

Még liszt: Mi a különbség a zabliszt és a zabpehelyliszt között?

 

Meddig áll el?

Azt már tudjuk, hogy a finomított lisztek állnak el a legtovább. Ez az alacsony fehérjetartalmú lisztek esetén két év is lehet, a magasabb fehérjetartalmúak – mint a kenyérliszt – pár hónappal rövidebb ideig bírják. A teljes kiőrlésű lisztek nagyjából egy év tárolás után kezdenek avassá válni, még ideális körülmények között, tehát száraz, sötét helyen tárolva is.

A keményítő alapú lisztek – amelyek közé a burgonya-, tápióka-, kukorica-, édesburgonya- és csicseriborsólisztek tartoznak – sokáig elállnak, a sima fehér liszthez hasonlóan akár két évig.

A különböző olajos magvakból készülő lisztek, mint a mandulaliszt, kókuszliszt és társaik elég gyorsan, nagyjából 6 hónap alatt avasak lesznek. A gluténmentes lisztek sok esetben tartalmaznak valamilyen olajos magvat, ezért azok is csak nagyjából fél évig állnak el. Fontos, hogy a fentiek csak akkor állják meg a helyüket, ha helyesen tároljuk a liszteket. 

 

Használható a lejárt liszt?

Elméletben igen, de ez meg is fog látszani az elkészült ételen. A kenyér nem fog felemelkedni, szárazabb lesz. Tehát elvileg lehet sütni régi liszttel, csak nem lesz olyan finom és szép az eredmény.

 

Megbetegedhetünk az állott liszttől?

Általában nem, még az avastól sem, bár ízélményt ne várjunk tőle. A penészes liszttől viszont már bizonyos esetekben igen. A feljebb említett „apró élőlények” miatt szintén nem leszünk betegek, mert szépen megsülnek, az már más kérdés, hogy el szeretnénk-e fogyasztani őket. 

 

Forrás: Reader’s Digest

 

Kapcsolódik:

300 forintos liszt és 800 forintos kenyér? Tényleg ez vár ránk?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!