Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mire használhatjuk a 00-ás lisztet?

2021. November 6.

A 00-ás jelölés egy igen finomra őrölt lisztfajtát takar, leggyakrabban a klasszikus olasz, nápolyi pizzák tésztájához használják. Épp ezért gyakran pizzalisztként találjuk meg a boltok polcain. A 00-ás megjelölés európai szabvány. A liszteket az őrlés finomsága szerint kategorizáljuk, a 2-es a legdurvább őrlésű, a 00-ás pedig a legfinomabb. Minél finomabb az őrlemény annál simább lesz a belőle készült tészta, ami pedig puhább péksüteményt eredményez. A 00-ás liszt gluténtartalma 7 és 14% között van, illetve létezik durum fajtájú is, amelyből (kifőzhető) tésztát szoktak készíteni.

 

Témába vág: Melyik liszt mire jó? Íme a nagy lisztkalauz! 

 

Milyen fajtái vannak?

5 fő fajtája létezik, a különbség a búza fajtájából ered, amiből készítik. Ezeknek más és más a fehérjetartalma, így a különböző fajták kissé eltérő sütési hőmérsékleteken működnek a legjobban.

 

Ez is érdekelhet: Mi az a Graham-liszt? 

 

Hogyan használjuk?

A 00-ás liszt helyes használata három tényező egyensúlyba hozásán múlik. Ez a három a tészta nedvességtartalma, a kelési idő és a sütési hőmérséklet. A különböző 00-ás altípusoknál az előbb említett értékek eltérnek egymástól. 

A pizzaliszt fehérjetartalma 11,5% és 55% közötti nedvességet nyel el. Szuperforró sütőkben működik a legjobban – 450 °C-on és afölött. Ezen a hőmérsékleten egy pizza 70-90 másodperc alatt elkészül, ezt használják a klasszikus nápolyi pizzánál. Mivel az otthoni sütők többsége nem képes ezt a hőfokot elérni, érdemes magasabb fehérjetartalmú 00-ás lisztet használni. A magasabb fehérjetartalom miatt az ilyen liszt több nedvességet nyel el, tehát tovább kel a tészta, emiatt elég alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszabb ideig sütni.

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tuti tipp: Így takarítsuk fel a lisztet

Tuti tipp: Így takarítsuk fel a lisztet

Tény: a sütés rumlival jár

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!