Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi is pontosan a Graham-liszt?

2021. January 14.

A Graham-liszt egy durvára őrölt teljes kiőrlésű lisztfajta, nevét Sylvester Grahamről kapta. Sylvester Graham az 1830-as években fejlesztette ki, az a meggyőződés vezette, hogy a kevésbé feldolgozott liszt egészségesebb és táplálóbb a hagyományosnál. Ezt a lisztfajtát – ellentétben a hagyományos búzaliszttel – nem szitálják és nem finomítják, illetve benne marad a csíra és a korpa.

 

Graham-liszt kontra gram-liszt

Csak a nevük hasonló! A gram-liszt szárított, őrölt csicseriborsóból készül és gluténmentes, a belőle készült ételek ízükben és állagukban is eltérnek a glutént tartalmazó Graham-lisztes ételektől. 

 

Hogyan főzzünk Graham-liszttel?

Egészséges alternatívája a hagyományos búzalisztnek. Sokoldalúan felhasználható, kekszeket, rusztikus teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményeket ugyanúgy készíthetünk belőle, mint banánkenyeret vagy gofrit. 

 

Hogyan tároljuk?

Légmentesen záródó dobozban hűvös, sötét, száraz helyen sokáig eláll. Jó tudni, hogy mivel a többi lisztfajtához képest több olajat tartalmaz, ezért avasodásra hajlamos. 

 

Miért érdemes fogyasztani? 

Gazdag rostokban, fehérjékben és magnéziumban, egy adag (100 gramm) a napi ajánlott rostbevitelünk 44%-át, fehérjeszükségletünknek pedig 26%-át fedezi.

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tuti tipp: Így takarítsuk fel a lisztet

Tuti tipp: Így takarítsuk fel a lisztet

Tény: a sütés rumlival jár

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!