Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Készítsünk sushit!

Az alapanyagokat bármelyik ázsiai típusú üzletben vagy szupermarketek ázsiai polcairól beszerezhetitek. A sushi összeállítása, tekerése és elfogyasztása szerintem tökéletes közösségi program, akár egy jó kis bulit is szervezhettek sushi tematikában!
2017. június 18.

Június 18-án ünnepeljük a nemzetközi sushi napot, így azt hiszem, nincs is jobb alkalom arra, hogy kipróbáljátok a házilagos elkészítését. 

 A sushinak sok változata ismert, talán a két legnépszerűbb a maki (tekercs a közepén töltelékkel) és a kézzel formázott rizs „csomagocska” a tetején hallal vagy más finomsággal, ezt pedig nigirinek nevezzük. A következő receptem az alap maki elkészítését mutatja be. Ne feledjétek, Japánban évek tanulása szükséges ahhoz, hogy valakiből sushikészítő mester váljon. Nem baj, ha elsőre nem lesz tökéletes a tekercs, az íze és a készítés élménye garantáltan kárpótolni fog benneteket.

 

Hozzávalók

4 rúdhoz
  • 25 dkg sushi rizs
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 kávéskanál só
  • 4 norilap
  • A töltéshez:
  • kígyóuborka
  • kaliforniai paprika
  • japán gyömbér
  • A tálaláshoz:
  • wasabi
  • japán gyömbér
  • sötét szójaszósz

Elkészítés

1. A rizst szűrőben folyó víz alá tesszük, és többszöri (tradicionálisan 7) öblítéssel addig mossuk, amíg a víz már nem színeződik el. Félretesszük száradni.

2. A rizst lábasba szórjuk, felöntjük 3,5 dl hideg vízzel, majd lassú tűzön főzni kezdjük. Fontos, hogy lassan készítsük. Mikor elfőtt alóla a víz, lehúzzuk a tűzről, lefedjük, és hagyjuk még 20-25 percet kigőzölögni.

sushi1

3. A rizsecetet kikeverjük a cukorral és a sóval. Részleteiben a rizshez keverjük, majd megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.

4. A norit fényes felével lefelé egy bambusz tekerőre helyezzük. A kezünk ügyébe teszünk még egy hideg vízzel megtöltött tálkát is. Megmártjuk kezünket a vízben, lerázzuk, majd egy adag rizst a norira helyezünk. Vékonyan, egyenletesen eloszlatjuk óvatosan lenyomkodva úgy, hogy a nori alján 1 cm-nyi sávot üresen hagyunk.

5. A zöldségeket megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A rizs felső részére (az üresen hagyott sávval átellenben) vízszintesen teszünk egy sornyi japán gyömbért, erre pedig ráhelyezzük a zöldségcsíkokat. Az üresen hagyott sávot bevizezzük. A zöldségektől kezdve óvatosan, a zöldségsávval párhuzamosan feltekerjük a norit a bambusz segítségével. A vizes sáv fogja a végén összeragasztani a tekercsünket. Hasonlóan járunk el a többi alapanyaggal.

6. A tekercseket hagyjuk kicsit állni, majd éles (vízbe mártott) késsel felszeleteljük. A makikat szójaszósszal, wasabival és japán gyömbérrel tálaljuk. A szójaszószt a wasabi pastával és a különböző erősségű gyömbérekkel mindenki kedve szerint ízesítheti, majd mártogathatja bele az elkészült makikat.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Éljen a grillsajtos szendvics nap!

Éljen a grillsajtos szendvics nap!

Grillsajtos szendvics korianderes salsával
Mutatunk egy újabb csirkés receptet, amely nagyon finom és a hozzávaló alapanyagok sem drágák

Mutatunk egy újabb csirkés receptet, amely nagyon finom és a hozzávaló alapanyagok sem drágák

Grillpolenta ropogós csirkefalatokkal és karamellizált hagymával
Ünnepeljük meg a gofri napot egy egyszerű de nagyon finom kókuszos-csokis waffellel

Ünnepeljük meg a gofri napot egy egyszerű de nagyon finom kókuszos-csokis waffellel

"én most a liszt egy részét kókuszreszelékre cseréltem, már sütés közben is fantasztikusan finom illat szállt a konyhámban."

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.