Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Béka nő a hasadban?! Milyen jele van annak, ha túl sok vizet iszol?

Sajnos még ebből a folyadékból is megárt a sok.
2022. March 15.

Régen azzal riogatták a gyerekeket, hogy ne igyanak túl sokat, mert „béka nő a hasukban”. Most pedig állandóan azt halljuk, még az orvosoktól is, hogy mennyire fontos a kellő hidratálás. Ami igaz is: a megfelelő anyagcsere, a létfontosságú szervek működése, és – nem utolsó sorban – még a szépség is felmerül indokként. A kiszáradás ellen való védekezés az egyre durvább nyarak miatt kulcsfontosságúvá vált, és úgy néz ki, lassan át is sikerült esnünk a ló túloldalára. Ám a víz túladagolása okozhat komoly problémákat: a hiponatremia – azaz a sóhiány – egyre gyakrabban bukkan fel az egészségügyi panaszok között. Veszélyesen leeshet a nátrium szintje, mely a sejtjeinket és a vérkeringésünket sodorja bajba. Ez a fajta „vízmérgezés” rohamokat, kómát és szélsőséges esetekben még halált is okozhat.

A jó hír az, hogy időben elcsíphető a probléma: számos jel figyelmeztet, ha túlkortyoltuk magunkat. Ha hordasz magadnál kulacsot, melyet folyamatosan ürítesz, majd újratöltöd, és ismét meghúzod – akkor lehet, hogy már az elégségesnél is többet hidratálsz. A véredből elkezd kiürülni a nátrium, ami miatt a sejtjeid megduzzadnak. Ha ez a koponyádon belül is történik, akkor az nagyon nem jó irány. Az agyunk ugyanis maximum nyolc-tíz százaléknyit dagadhat meg, aztán falnak ütközik – a csontburok szorítani kezdi. Sajnos hogy a vízhiánytól, vagy -többlettől fáj épp a fejünk, az nem mindig egyértelmű. Ha túl sokat ittunk, akkor a kialakuló nátriumhiány miatt feszíteni kezdi az agyunk a koponyát, ami sérülést és akár légzési nehézséget is okozhat.

A szomjúság érzése lehet a kulcs: elvileg a testünk a kiszáradás elleni védekezésre van beállítva, ugyanis az emberrel egyidős a rettegés, hogy nem jutunk időben elég folyadékhoz. Beépített mechanizmusaink ezért figyelmeztetnek, amikor innunk kellene, akárcsak az állatok esetében. Minél több víz kell a testünknek, annál kínzóbb szomjúság fog gyötörni.

A vizeletünk pedig megmutatja, hogyan is állunk belül – ha egészséges folyadék mennyiséget viszünk be, akkor a kimenet átlátszó, szalmaszín sárga lesz. Ha a pisi túl tiszta és nincs igazán színe se, akkor már esélyes, hogy túlzásba vittük a poharazgatást. Hivatalosan a napi nyolc-tíz pohár víz volna ideális a szervezet számára – itt nyilván számít az illető magassága és súlya, illetve az is, hogy mennyit szokott mozogni.

Tipp: Hidratálnál, de nem vízzel? Mutatjuk, mit fogyassz 

Abban az esetben, ha a kelleténél többet hidratálunk, akkor éjszaka is ki-ki járkálunk a mosdóba. Naponta hat-nyolc pisilés volna az életszerű, ám ha tíznél többször is a wc-n találod magad, akkor vagy a húgyhólyagod teljesít túl, vagy a koffein fogyasztásod a hunyó. Elalvás előtt mindenesetre pár órával már ne vizezzünk – hagyjunk elég időt a veséknek dolgozni. Szédülés, és esetleges hányás vagy hasmenés esetén a vesék már elérhettek egy olyan pontra, amikor már nem tudnak a plusz vizektől máshogyan megszabadulni.

A nátriumhiány olyan tüneteket is okozhat, mikor a kezek, a lábfejek és akár az ajkak is megduzzadnak, ráadásul a színük is megváltozik. Lévén, hogy a tested minden sejtje megdagadt, így a külső, jobban észrevehető helyeken is jelentkezik ez a probléma. Ez természetesen hirtelen súlygyarapodást is hozhat, és a véráramban szintén extrém mennyiségű folyadék fog keringeni. Az izmok gyengesége, görcsre való hajlama ugyanígy figyelmeztetés: az elektrolit szintje le tud esni, ha túl sok a víz bennünk. Érdemes megelőzni ezt a kellemetlenséget azzal, hogy egy-két adag kókuszvizet iktatunk be naponta a sima vizespoharak helyett. Ez a természetes folyadék csak úgy kicsattan a mozgékony töltéshordozóktól.

A fáradtság és kimerültség a hormonok felől is jöhet – a vesék feladata a szűrés, és a vérben lévő folyadékok szinten tartása. Ha túl sokat iszunk, ezek a szervek is fokozottabban működnek, ami stresszt okoz – ezt pedig a hormonok jelzik. Ilyenkor érezzük, hogy az ágyból kikelni is nehéz feladat.

Erről se maradj le:

Ez történik, ha nem iszunk rendszeresen vizet

Perzsa
Forrás: thehealthy.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tévhit lenne, hogy a folyadék gyorsítja az anyagcserét?

Tévhit lenne, hogy a folyadék gyorsítja az anyagcserét?

Táplálkozási tanácsadók vonják kétségbe ezt a régi jó tanácsot.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!