Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Éjjel sokat nyávog a cicád? Ezek lehetnek a fő okok!

Nem éhes, nem szomjas – baj, ha szegény macsek és a gazdája sem tud aludni.
2022. February 16.

Imádjuk a cicánkat, ám időnként megesik, hogy mégis a pokolba kívánnánk? Főleg mikor az éjszaka közepén rázendít, és mi a legszebb álmainkból riadunk fel. Egy-két eset még belefér, de ha rendszeressé válik a hajnali nyávogás, akkor sajnos nem véletlenül „kukorékol” a házi kedvenc. Felelős állattartóként tisztában vagyunk azzal, hogy a négylábú barátunk nem szándékosan akar minket felverni az ágynyugalomból, hanem valamilyen okból segítségre van szüksége. Még akkor is, ha napközben jól elvan, és elvileg semmiben sem szenved hiányt.

A nyávogás egy kommunikációs csatorna, és rengeteg tényező befolyásolhatja azt, hogy mitől változott meg az utóbbi időben a cicánk viselkedése. Első körben persze arra gondolunk, hogy biztosan éhes vagy szomjas lehet éjjel. Ha netalántán alultáplált állatról van szó, akkor ez máris egy helyes megfejtés lehet. Jó minőségű táppal kínáljuk meg, és a napi kalóriabevitelre szintén ügyeljünk. Próbáljuk meg, hogy 21:30-kor adjunk neki enni – ettől jó esetben el is álmosodik. A hidratálás szintén fontos elem: ha lefekvés előtt színig töltjük friss vízzel az itatóját, akkor meg is oldjuk a gondot.

Az már rafináltabb eset, ha egyszerűen csak figyelmet szeretne kicsikarni a bundás társ. Lehet, hogy egyszer megszólalt éjjel, mi pedig egyből cirógatni kezdtük, amire rákapott, és szokássá vált nála, hogy máskor is vigasztalást szeretne a magányos óráiban. De a környezetváltozás is nyomós érv lehet: ha elutazunk vele, és meg kell ismerkednie egy idegen helyiséggel, az elég ok a sírásra, iIletve ha egy új állat érkezik a megszokott otthonába.

Ide illeszkedik: Így lesz szép fényes a cicád/kutyád őszi-téli szőre

Van az a tipikus vonyítós sírás is, amikor egyértelműen társra vágyik – hátborzongatóan tudják cifrázni a szólamokat ilyen időszakban. Az ivartalanításon nem átesett macskáknál ez teljesen normális, főleg a párzásra vágyó nőstények esetében. A kandúrok inkább akkor zendítenek rá, ha megérzik a közelben egy feltüzelt cicalány illatát. Vagy akkor, ha szeretnék a konkurenciára ráhozni a frászt.

Sajnos az öregedés is hozhat nyávogós időszakot. Egy tíz év feletti cica jogot formál arra, hogy éjszaka is szóval tartsa a gazdit: ilyenkor már a kognitív funkciói leépülhetnek, aminek a tünetei az este beálltával fokozódnak. Ilyen jegyek még az elbambulás, a látás gyengülése és az alvás-ébrenlét ciklusának megborulása, melyektől nem csoda, ha zaklatottá válik a régi kedvencünk.

Ha napközben jól megvan, és csak este panaszos, akkor valami biztosan zavarja: állhat emögött akár pajzsmirigy túlműködés vagy veseprobléma is – és sajnos a betegség sok fájdalmat is jelent. Illetve rendkívül igényesek lehetnek a macsekok az alomra is – csak tiszta helyre szeretnek piszkítani. Tehát ha nem friss a cicavécé, akkor jó eséllyel jön az éjszakai reklamáció. Hogy ennek elejét vegyük, érdemes még az esti órákban cserélni a pottyantós doboz tartalmát. Ha ez nagy terhet ró ránk, akkor szerezzünk be automata almot – a prémium macskatoalettek nem olcsók, ám nagyban megkönnyítik az állattartást.

Még egy pofonegyszerű magyarázat lehet az „esti műsorra” – ha nem fáradt el eléggé a bundás társunk. A fizikai és mentális terhelés életfontosságú náluk: ha nincs edzésben a két terület, akkor túl sok energia gyülemlik fel, ami miatt nehéz lesz álomra szenderülnie. Ilyenkor játszótársat igényelne, aki szórakoztatja – ez főleg a fiatal állatokra jellemző. Interaktív játékokat tartsunk otthon, melyek az elméjét is mozgásba hozzák, nem csak a testét. Illetve mielőtt fellőjük a pizsit, minden egyes este biztosítsunk neki 10-20 perc közös játékot – ettől, ha rendszeresen elfárad, biztosan jobban fog szunyálni. Ha viszont napközben sokat pihen, akkor estére fog felpörögni – próbáljuk elérni, hogy többet aktivizálja magát nappal, akár a fent említett, spéci játékok révén.

Abban az esetben, ha az egyszerű tippek nem váltak be, sajnos ideje lesz meglátogatni az állatorvost. A szakember pontos diagnózist tud felállítani arról, hogy mi okozhatja a panaszos nyávogást, illetve megoldási javaslatokat is fog adni. Az ivartalanítást szintén érdemes megfontolni, ha már ott vagyunk – ez a beavatkozás az állat viselkedését egy nyugodtabb irányba tereli majd. Ám ha a doki sem talál kellő magyarázatot, és mi mindent megtettünk, hogy a fenti problémákat orvosoljuk, akkor marad az, hogy muszáj lesz hozzászoknunk: bizony a kedvencünk eztán hangos lesz éjszakánként. Teszteljük, hogy csak akkor figyeljünk inkább rá, ha csendben marad – jutalmazzuk is meg ezt a viselkedési módot. Hogy valamennyit tudjunk pihenni, tegyünk be magunknak füldugót, vagy vegyünk egy kamerát, amivel távolról, illetve utólag megfigyelhetjük a zajos állatot, míg máshol töltjük az éjszakát. Illetve nem árt tudni, hogy a macskák alapvetően éjszakai lények – mikor a többség alszik, ők akkor indulnának vadászni, bandázni, felfedezni. Ez egy lakásban tartott példány esetében limitált létezést jelent, időnként minden különösebb ok nélkül is nyávoghat éjnek idején.

Erről se maradj le:

10 konyhai tipp cicatulajdonosoknak

Perzsa
Forrás: catastic.pet

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!