Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így lesz szép fényes a cicád/kutyád őszi-téli szőre

Közeleg a tél, ideje a bundát megalapozni.
2021. október 3.

Egyre inkább hűl az idő, ilyenkor kedvenceink bundája is rendre megújul. Ám az a mítosz, hogy télen nincs vedlés – nem teljesen igaz. A bútorokon és szőnyegeken egész évben találni pamacsokat, ugyanis az állandó hőmérséklethez szokott jószágok folyamatosan hullajtják a szőrüket. Ez természetes dolog, és nem is zajlik túl látványosan, mint a “ridegen” tartott társaiknál.
A vedlés egy normális folyamat: kedvencünk az elhalt szőrtől szabadul meg, mely helyére új szálak nőnek. Hormon-változás felel a folyamatért, mely 3-8 hétig tart általában. Ami befolyásolja még, az a napsütéses órák száma, a hőmérséklet, a fajta, a táplálkozás, a terhesség, a stressz és az esetleges betegségek. Ahogyan ősszel kevesebb fény éri az állatot, úgy kezd rákapcsolni a vastagabb, súlyosabb bunda növesztésére. Az extra védőrétegtől pedig a tavasz beköszöntével fog elbúcsúzni egy időre. Ám ha ebünk/cicánk zárt térben él, ahol mesterséges világításhoz és szabályozott hőfokhoz szokott, akkor a szervezete nem fogja tudni élesen megkülönböztetni az évszakokat – így év közben is gyakran hullajthat egy kis szőrt. Sokan kutyát is az alapján választanak, hogy melyik fajta nem potyogtat el sokat a bundából, ez a szőr-allergiások szempontjából is fontos kritérium.
A vedlést megállítani természetesen nem lehet, csökkenteni viszont úgy tudjuk, ha jó minőségű tápról gondoskodunk. Könnyen emészthető fehérje, omega-3 és omega-6 zsírsavak, A- és E-vitamin, illetve cink legyen a menüben. Ha nem megfelelő az eleség, akkor száraz, fénytelen és törékeny lesz a szőrzet, ami sokat pereg. Fontos a rendszeres kefehasználat is: ha napi rutinná válik, akkor az átdörgölés jóvoltából nem szanaszét hullik a szőr, illetve a bőr felől érkező faggyú is jobban szétterjed a puhább, tisztább bundában. Ha extrém módon kopaszodásnak indul a jószágunk, akkor mindenképp nézessük meg szakemberrel.

Perzsa

Forrás: diamondpet.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Cicák és kaja egy képen

Cicák és kaja egy képen

A megalkotójának több mint 90 ezer Insta-követőt hozott ez az ötlet.
Halloweeni kutyajelmez-parádé

Halloweeni kutyajelmez-parádé

Cukiságok a rémisztő ünnepen

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!