Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Háziállataink veszélyben: mikor és miért teszteltessünk cukorbetegségre?

2021. November 15.

November 14-én, tegnap volt a cukorbetegség világnapja. A diabétesz egyre gyakrabban fordul elő kiskedvenceinknél, és szorosan összefügg az elhízással. Amellett, hogy lehetőleg mihamarabb felismerjük a betegség tüneteit, fontos rendszeresen egyeztetnünk állatorvosunkkal, hiszen csak a szakember tudja ismertetni a cukorbetegség kockázatát és hosszútávú következményeit. 

 

A becslések szerint száz 12 éves kutyából egy cukorbetegséggel küzd, a macskák esetében pedig ötvenből egy lesz cukorbeteg. De pontosan mit is jelent a társállatok esetében a cukorbetegség? Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, mely hormon lehetővé teszi a glükóz bejutását a vérből a sejtekbe, így biztosítva a test megfelelő működését. Ahogy a diabéteszes emberek, úgy a cukorbeteg kisállatok szervezete sem tud elég inzulint termelni, vagy esetenként testük nem tudja az inzulint megfelelően hasznosítani; ahogy az emberek, úgy a kisállatok is egyes, illetve kettes típusú cukorbetegségben szenvedhetnek.

A cukorbetegség a kutyáknál és a macskáknál bármely életkorban előfordulhat. Ugyanakkor a cukorbeteg kutyák általában 4 és 14 év közöttiek, míg a betegséget a legtöbbjüknél nagyjából 7 és 10 éves koruk között fedezik fel. A cukorbetegség kétszer gyakrabban fordul elő a szukáknál, mint a kanoknál. Bizonyos kutyafajták hajlamosabbak a cukorbetegségre. A legtöbb cukorbeteg macska 6 évesnél idősebb. 

Az elhízás jelentős kockázati tényező cukorbetegség kialakulása esetén. Ahogy a kutyák és a macskák idősödnek, más bántalmuk is lehet, mely cukorbetegséghez vezethet, vagy akár jelentősen befolyásolhatja a cukorbetegség kezelését. Ilyen hajlamosító kórképek a kutyáknál a mellékvese fokozott kortizol termelése (Cushing-kór) vagy a macskáknál a fokozott növekedési hormon produkció (hypersomatotropismus) és a pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis), illetve mindkét fajban a hasnyálmirigy-gyulladás. Hosszútávon a kortikoszteroid tartalmú gyógyszerek használata is kockázatot jelent cukorbetegség esetén.

 

Melyek a cukorbetegség tünetei a társállatoknál?

Kisállataink esetében az a legfontosabb, hogy már a cukorbetegség korai jeleit is észleljük. Ha az alábbiakat tapasztaljuk, kedvencünket sürgősen vigyük állatorvoshoz!

– Fokozott vízivás és vizeletürítés, a szobatisztaság elvesztése

– Súlyvesztés, még fokozott étvágy mellett is

– Étvágytalanság, hányás

– A szem(lencse) elhomályosodása (elsősorban kutyák esetében)

– A hátulsó lábak gyengesége (elsősorban macskák esetében)

– Krónikus vagy visszatérő betegségek (beleértve a bőrbetegségeket és a húgyúti fertőzéseket)

Ugyanakkor az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászati Tanszékének docense és a Kisállatorvos.hu szakértője, Dr. Máthé Ákos figyelmeztet: „Tartsuk szem előtt, hogy a cukorbetegség tünetei könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel. Például a vese- vagy a májbetegségek is járhatnak fokozott vizeletürítéssel és szomjúsággal, míg például a pajzsmirigy túlműködés és a hasnyálmirigy enzimek hiánya is fokozott étvágyat és fogyást okozhatnak. Fontos ezért, hogy mielőbb állatorvoshoz forduljunk: minél hamarabb diagnosztizálják a problémát kedvencünknél, annál nagyobb esélye lehet egy hosszabb és egészségesebb életre.”

 

Témába vág: Az embereknél ezek a jelek mind diabéteszre utalhatnak 

 

Hogyan diagnosztizálható a cukorbetegség?

A cukorbetegség gyanítható a kisállat tünetei alapján, de a diagnózis csakis az állatorvos által erősíthető meg: folyamatosan emelkedett vércukor- és fruktózaminszint tapasztalható, valamint kimutatható a cukor (glükóz) jelenléte a vizeletben.  Habár a diabétesz megállapítása sok esetben magától értetődő, az állatorvos további vérteszteket és például hasi ultrahang vizsgálatot is végezhet, hogy az idősebb kedvenceknél kizárja az egyéb betegségeket. Továbbá, a húgyúti fertőzések kizárására vizelettenyésztést javasolhat.

Mivel az idősebb kutyák és macskák nagyobb valószínűséggel szenvednek a korukból adódó betegségektől, illetve fertőzésektől – akár olyanoktól is, melyek könnyen összetéveszthetőek a cukorbetegséggel – rendszeres, évenkénti állatorvosi vizsgálattal a betegségek azelőtt észlelhetőek, mielőtt súlyosabbá válnának, így kedvencünk hosszabb ideig élhet.

„A betegség könnyebben kezelhető, ha időben észrevesszük, és állatorvosunk utasításai alapján gondozzuk kedvencünket. Jó hír, hogy megfelelő felügyelettel, kezeléssel, diétával és mozgással a cukorbeteg kisállatok hosszú és boldog életet élhetnek” – erősítette meg Dr. Máthé Ákos.

A cukorbeteg kisállatok rendszeres felülvizsgálata szükséges, hogy elkerülhetőek legyenek az olyan hosszú távú következmények, mint például a szürkehályog, mely gyakori a cukorbeteg kutyák esetében. További lehetséges szövődmények lehetnek például a zsíros májelfajulás, macskákban a hátulsó lábak gyengesége idegkárosodás miatt, a magas vérnyomás (hipertónia) vagy a húgyúti fertőzés. 

A cukorbeteg kutyák és macskák hosszú és boldog életet élhetnek a betegség megfelelő kezelésével és a rendszeres állatorvosi vizsgálatokkal. Ha kisállatod viselkedésében vagy súlyában bármilyen változást tapasztalsz, kérd állatorvosod véleményét! 

 

További információ: www.kisallatcukorbetegseg.hu 

Ez is érdekelhet: 

Így lesz szép fényes a cicád/kutyád őszi-téli szőre

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Rendelj és támogasd az állatokat!

Rendelj és támogasd az állatokat!

A Falatozz.hu ételrendelő portál segítségével az ország állatkertjeit támogathatjuk

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!