Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ízletes húsokat és zöldségeket készítenél? Lássuk, hogy állj neki a marinálásnak!

2020. July 5.

Mi is pontosan a marinád? 

A marinád nem más, mint egy aromás-fűszeres folyadék, amelybe húsokat, halakat, tenger gyümölcseit vagy éppen zöldségeket forgathatunk. Nem érdemes kihagyni a marinálás lépését, hiszen így lesz az elkészült ételünk igazán ízletes. Sőt! Nemcsak plusz ízekkel gazdagítja a fogást, hanem húsok esetén puhítja is azok állagát, felszínét. Különösen a marhahúsra igaz, hogy sokkal puhábbá, szaftosabbá válik a marinálás hatására. A semlegesebb ízű fehér húsoknak pedig pont azért tesz jót, mert hatására ízletesebbé válnak. 

Jó hír a vegetáriánusoknak, hogy zöldségeket is marinálhatunk. A nagyobb zöldségeket, például a padlizsánt és a cukkinit érdemes kisebb darabokra vágni, hogy minél jobban magukba szívják a marinád ízeit.

 

Alapvető hozzávalók 

Minden marinád 3 alapvető hozzávalóból áll: egy olajos részből, egy savas részből és sóból. Az olaj segít a marinád összetevőinek hozzátapadni a marinált étel felületéhez. A savas hozzávaló – lehet ecet vagy citruslé – puhítja a hús felszínét, a só pedig bezárja a nedvességet a húsba. Sokan használnak mézet, cukrot vagy juharszirupot, ezek ugyanis barnulnak, karamellizálódnak sütés hatására. Éljenek a plusz ízek és szuper ragacsos állag! Többféle további hozzávalóval, például fűszerekkel, fűszernövényekkel, hagymafélékkel, gyömbérrel, illetve szószókkal (Worcestershire, szója, ketchup, mustár) is gazdagítható a marinád. 

 

Meddig marináljunk? 

Nem mindegy az időtényező sem, azaz, hogy meddig állnak a marinádban a különböző ételek, alapanyagok. Húsok és zöldségek esetén egyébként a marinálás hosszát az alapanyag mérete, súlya is jelentősen befolyásolja, ezért egyszerűbb időtartamot meghatározni. 

Sertéshús: 6-12 óra

Marhahús: 8-24 óra

Csirkehús: 4-6 óra 

Tofu: 30 perc 

Hal: 30 perc 

Tenger gyümölcsei: 15 perc 

Kemény zöldségek: 30 perc-1 óra 

Puha zöldségek: 15-30 perc 

Árt-e ha túl sokáig marinálunk? Igen, létezik „túlmarinálás”! Lehetőleg ne lépjük túl a megadott időtartamot, hiszen a marinád savas összetevője idővel lebontja a húsokban található fehérjéket, így túl puhává, „pépessé” válhatnak. És a zöldségeknek sem tesz jót, ha túl sokáig állnak a marinádban. 

 

Forrás: Taste of Home 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!