Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ízletes húsokat és zöldségeket készítenél? Lássuk, hogy állj neki a marinálásnak!

2020. július 5.

Mi is pontosan a marinád? 

A marinád nem más, mint egy aromás-fűszeres folyadék, amelybe húsokat, halakat, tenger gyümölcseit vagy éppen zöldségeket forgathatunk. Nem érdemes kihagyni a marinálás lépését, hiszen így lesz az elkészült ételünk igazán ízletes. Sőt! Nemcsak plusz ízekkel gazdagítja a fogást, hanem húsok esetén puhítja is azok állagát, felszínét. Különösen a marhahúsra igaz, hogy sokkal puhábbá, szaftosabbá válik a marinálás hatására. A semlegesebb ízű fehér húsoknak pedig pont azért tesz jót, mert hatására ízletesebbé válnak. 

Jó hír a vegetáriánusoknak, hogy zöldségeket is marinálhatunk. A nagyobb zöldségeket, például a padlizsánt és a cukkinit érdemes kisebb darabokra vágni, hogy minél jobban magukba szívják a marinád ízeit.

 

Alapvető hozzávalók 

Minden marinád 3 alapvető hozzávalóból áll: egy olajos részből, egy savas részből és sóból. Az olaj segít a marinád összetevőinek hozzátapadni a marinált étel felületéhez. A savas hozzávaló – lehet ecet vagy citruslé – puhítja a hús felszínét, a só pedig bezárja a nedvességet a húsba. Sokan használnak mézet, cukrot vagy juharszirupot, ezek ugyanis barnulnak, karamellizálódnak sütés hatására. Éljenek a plusz ízek és szuper ragacsos állag! Többféle további hozzávalóval, például fűszerekkel, fűszernövényekkel, hagymafélékkel, gyömbérrel, illetve szószókkal (Worcestershire, szója, ketchup, mustár) is gazdagítható a marinád. 

 

Meddig marináljunk? 

Nem mindegy az időtényező sem, azaz, hogy meddig állnak a marinádban a különböző ételek, alapanyagok. Húsok és zöldségek esetén egyébként a marinálás hosszát az alapanyag mérete, súlya is jelentősen befolyásolja, ezért egyszerűbb időtartamot meghatározni. 

Sertéshús: 6-12 óra

Marhahús: 8-24 óra

Csirkehús: 4-6 óra 

Tofu: 30 perc 

Hal: 30 perc 

Tenger gyümölcsei: 15 perc 

Kemény zöldségek: 30 perc-1 óra 

Puha zöldségek: 15-30 perc 

Árt-e ha túl sokáig marinálunk? Igen, létezik „túlmarinálás”! Lehetőleg ne lépjük túl a megadott időtartamot, hiszen a marinád savas összetevője idővel lebontja a húsokban található fehérjéket, így túl puhává, „pépessé” válhatnak. És a zöldségeknek sem tesz jót, ha túl sokáig állnak a marinádban. 

 

Forrás: Taste of Home 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sópác és fűszertea

Sópác és fűszertea

Bár ezek a kifejezések furcsán hangozhatnak azoknak, akik még nem találkoztak velük, valójában két olyan egyszerű ötletről van szó, amivel bármilyen húst ízesebbé tehetünk, ha egy kicsit előre gondolkodunk. Pataky Péter egy báránycsülökkel és néhány szelet tarjával mutatja meg, hogyan érhetjük el a hús minden rétegét átjáró, finomabb sós ízt, és milyen módon juttathatjuk be a húsunkba a fűszerek aromáját is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!