Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Páccal még finomabb! Mutatjuk, mi mindenbe pácolhatjuk kedvenc húsainkat, extrém verziók (is) jönnek!

2019. szeptember 25.

A különböző húspácok, marinádok nem csupán izgalmas kísérletezésekre, ízutazásra adnak lehetőséget, ennél jóval többre hivatottak. Akkor is érdemes bepácolni a húst vagy a halat, ha eleve intenzív az alapanyag íze – harmonikus páccal még jobban kijönnek a karakteres jegyek –, valamint abban az esetben szintén jó megoldás a kellemesen fűszerezett pác, ha egyébként semlegesebb ízű a húsfélénk. És nem utolsósorban, puhítja is a húst, egyszóval számos pozitív hatása van. Pácra fel!

A pácok általában egy savas komponensből és egy semleges ízű olajféléből állnak. Ehhez jönnek még azok a fűszerek, amelyek megadják a pác jellegzetes ízét. A savas elem lehet citromlé, ecet, mustár, Worcestershire-szósz és gyümölcslé, olajból pedig sütéshez való fajtát válasszunk. Túl sokáig nem érdemes a pácban állni hagyni a húst, elég 3-12 óra, halaknál pedig egész rövid idő, akár 30 perc is megfelelő lesz.

Már a fenti felsorolásból is egyértelmű: nyugodtan engedjük el a fantáziánkat, rengeteg mindenből lehet pácot készíteni. A tanácstalanoknak és a kísérletező kedvűeknek mutatunk is pár izgalmas ötletet.

Joghurt

A joghurt az indiai és a keleti konyha elterjedt pác-alapanyaga, a benne található enzimek hatékonyan puhítják meg a húst. Összekeverhetjük citrusokkal, zöldfűszerekkel, csípős fűszerekkel. Joghurtban nagyjából 12 órán át kell húsokat pácolnunk.

Dr. Pepper

A kultikus, édes és enyhén savas üdítőitalnak meglepően összetett az íze. Különösen jó a hosszú ideig készülő marhahúsok pácolására, aki pedig sósabb ízt szeretne, az adhat hozzá szójaszószt is.

Tequila

A tequila és a lime kombinációja jól ismert és kedvelt alkoholos ital. Ha viszont kevés fokhagymával és aprított jalapeño paprikával keverjük össze, nagyszerű csirkepácot kapunk.

Kóla

A Dr. Pepperhez hasonlóan szintén édes és savas jegyei révén bizonyulhat szuper pácnak, steakekhez, csirkéhez és barbecue ételekhez ajánljuk.

Juharszirup

Nem csak a reggeli palacsintára locsolhatjuk, hanem pác is készülhet belőle. Sertéshúshoz dijoni mustárral, csirkéhez rozmaringgal, olívaolajjal és citromlével a legjobb, lazachoz pedig szójaszószt adjunk még hozzá.

Gránátalmalé

Balzsamecettel kombinálva a gránátalma leve nagyszerű pácleve lehet csirkének, sertésnek vagy akár báránynak is.

Gin

Keverjük össze lime-lével, mézzel, fokhagymával halpácnak, vagy narancslével, szójaszósszal, fokhagymával és Cayenne-borssal ázsiai jellegű csirke- és marhapáclének.

Kivi

A kivi tartalmaz egy olyan erős enzimet, amely lebontja a fehérjét, ezért kifejezetten alkalmas húsok puhítására. Az ereje miatt 15-20 perc párolás is elég a csirkehúsnak, sőt a marhasteak is kész lesz egy óra alatt. Adhatunk hozzá még fokhagymát és Worcestershire-szószt is.

Kávé

Erős íze csak jót tesz a steakeknek. Mixeljók össze fokhagymával, mustárral, balzsamecettel és egy kevés barna cukorral, majd pácoljuk bele a steaket 1-2 órára.

Bor

A bor magas savtartalmának és összetett ízvilágának köszönhetően ideális páca lehet a marhahúsnak (vörös bor), a sertésnek és a csirkének (fehér bor). A steakekhez a testes vörösbort keverjünk ki fokhagymával és rozmaringgal. Csirkéhez és sertéshez savas fehéret válasszunk fokhagymával, rozmaringgal és citromhéjjal ízesítve.

Forrás: The daily meal

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?