Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

De mi is az a PFC-3 diéta?

2019. September 27.

Tegye fel a kezét, aki kiigazodik a hétről hétre felbukkanó új diéták útvesztőjében! Ha valaki le szeretne adni pár kilót, ezer módszerrel próbálkozhat, amelynek mindegyike tuti sikert ígér. A képlet egyszerű: ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit bejuttatunk a szervezetünkbe (és nincs egyéb betegségünk), jó eséllyel fogyni fogunk. Persze nem árt mozogni, illetve olyan fogyókúrát választani, amely kiegyensúlyozott étkezést, tápanyag-bevitelt biztosít. Lássuk, mit tud az egyik legújabb csodamódszer, a PFC-3! 

Az utóbbi időben az Instagramot és más közösségi médiafelületeket elárasztotta a „PFC Every 3”, sok-sok lelkes fogyókúrázó biggyesztette az elnevezést hashtagként a fotói alá. Kezdjük a név megfejtésével! A PFC rövidítés a fehérje (protein), a zsír (fat) és a szénhidrát (carbs) kezdőbetűiből áll össze, a 3 pedig arra utal, hogy 3 óránként szükséges ezeket a tápanyagokat bejuttatni a szervezetünkbe.

Lényege, hogy amíg a fehérje növeli, addig a szénhidrát csökkenti a vércukorszintet, a zsír pedig lassítja az emésztést, így e három megfelelő arányú kombinációja kiegyensúlyozza és szinten tartja a vércukorszintünket. Az elmélet folytatása szerint amint egyensúlyba kerül a vércukorszint, a szervezetünk elkezdi elégetni a raktározott zsírt, és ez fogyáshoz vezet. Előnyeként említik, hogy aki ilyen étrendet követ, elfelejtheti a matekozást: nem kell szigorúan számon tartani az elfogyasztott kalóriákat, illetve méricskélni az adagokat. Viszont akkor is kell enni, ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk kifejezetten éhesek. Persze mértéket szintén nem árt tartani, természetesen nincs szó óriási adagokról: akkor fogyasztottunk el megfelelő mennyiségű kalóriát, ha 3 óra múlva érezzük ismét ugyanannyira éhesnek magunkat.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban? Reggelink legyen a legbőségesebb, a napindító étkezést követően fokozatosan csökkentsük az adagokat – az ebéd kivételt képez a szabály alól –, este pedig már csak könnyű falatokat fogyasszunk. A 3 óránkénti szabály természetesen az éjszakára nem vonatkozik, alvás közben pihen a gyomrunk, emésztőrendszerünk is. Az egész napi adagunkat pedig úgy osszuk el, hogy minden 3 órában együnk kevesebbet vagy többet (napszaktól és attól függően, hogy fő- vagy kisétezésről van szó), és mindig kerüljön a tányérunkra szénhidrát, zsír, valamint fehérje. Az arány sem mindegy: törekedjünk arra, hogy 55% szénhidrát, 30% zsír és 15% fehérje jusson a szervezetünkbe 1-1 étkezés során. 

 

Forrás: popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!