Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Diétázni csak ésszel! Bízzunk benne, hogy ezek a retró diétatrendek örökre kimentek a divatból...

2019. May 7.

Habár hódít a retró, és jó móka felvenni anyukánk fiatalkori farmerját, esetleg megtalálni apu lemezlejátszóját és tetemes bakelitlemez-gyűjteményét, a korábbi generációk diétázási szokásaikat inkább ne elevenítsük fel. Természetesen nem mindenki fogyókúrázott így régebben sem, de tény, hogy sajnos akkoriban hódítottak az egészségtelen módszerek.

Mára már rengeteget tudunk az egészséges zsírokról, antioxidánsokról és fehérjékről, ám mielőtt ezek a fontos információk napvilágot láttak volna, az emberek leginkább vakon bukdácsoltak a különböző diétajavaslatok útvesztőjében. Lássunk pár joggal elfeledett módszert.

 

Dohányzás

Akármilyen hihetetlen, a dohánygyárak gyakran reklámozták úgy termékeiket, hogy inkább egy szál cigarettát válasszon a karcsúsodni vágyó, mint egy tányér édességet.

 

Hús minden mennyiségben

Mindannyian ismerjük a vörös hús mértéktelen fogyasztásának káros kockázatait, ám az 1930-as években még jelenhetett meg Hús minden alkalomra, kipróbált receptek gyűjteménye és a hús haszna címmel könyv, amely a vörös hús gyakori fogyasztása mellett (is) kampányolt.

 

Banán és tej

1934-ben a híres John Hopkins klinika egyik orvosa banán és tej fogyasztásán alapuló diétát írt elő egy cukorbeteg(!) páciensnek.

 

Magas cukortartalmú diéta

Az 1950-es években nem a cukor számított a fő mumusnak, hanem a zsír. Egy korabeli reklám például azzal érvelt a cukor mellett, hogy 3 teáskanál kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy közepes méretű alma. Ma már tudjuk, hogy cukor és cukor között is rengeteg a különbség.

 

Imák

Az 1950-es évek egyik kedvelt diétájának annyi volt a lényege, hogy imádkozni kellett. Az Imádkozzuk le a plusz kilókat című könyv 1957-ben bestseller lett.

 

Káposztaleves

Ez az a diéta, ami még ma is hódít, pedig borítékolható, hogy a kiéheztetett szervezet hamar visszaszedi a káposztalevessel ledolgozott kilókat. Az 1960-as évektől hódító módszert akkoriban sok híresség is alkalmazta.

 

Étkezés helyett egy shake

Szintén az 1960-as években terjedt el az a nézet, hogy a shake-ek fogyasztása kiválthatja a normál étkezéseket. Több tucat márka lovagolta meg a divatos hóbortot, szerencsére mára egyértelművé vált, hogy csak shake-eket inni minden, csak nem kiegyensúlyozott táplálkozás.

 

Folyékony kenyér

Egy 1964-ben megjelent cikk a fogyókúrás célú alkoholfogyasztásra buzdított. Csak semmi szénhidrát, cserébe viszont jöhet az alkohol minden mennyiségben. Nem meglepő módon a különböző alkoholos italok szénhidráttartalmát figyelmen kívül hagyta a szerző.

 

Fogyasztópirulák

A nyugati országokban az 1960-as évektől váltak közkedveltté a fogyással kecsegtető tabletták, amelyek leginkább emészthetetlen rostokból és keményítőből álltak. Fogyást általában nem, szúró gyomorfájdalmat viszont annál inkább eredményeztek.

 

Grépfrút diéta

Először az 1930-as években bukkant fel, majd 1970 táján robbant be igazán a köztudatba. Lényege annyiból áll, hogy minden étkezés mellé el kell fogyasztani egy grépfrútot is. Fogyasztó hatása nincs, de legalább nem káros.

 

Forrás: The Daily Meal

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!