Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

De mi is az az F-faktor diéta? Hasznos módszer vagy csak egy új őrület? Mutatjuk!

2019. April 10.

Diétatrendek jönnek, diétatrendek mennek, a fogyni vágyók pedig semmi mást nem szeretnének, csak azt, hogy önsanyargatás nélkül elérjék a kívánt vékony alakot. Nem olyan rég új módszer ütötte fel a fejét a diétázók körében, ez az a bizonyos F-faktor… Lássuk, mit takar pontosan!  

Amikor szóba kerül a diéta, szinte mindenkinek rögtön a kalóriabevitel csökkentése, az edzőterem sűrűbb látogatása, és a kocsmai boldog órák kihagyása jut eszébe. Így aztán amikor megjelenik egy olyan új diétaféle, amely mellett nyugodtan lehet étterembe menni, szénhidrátot fogyasztani és alkoholt inni, ráadásul úgy, hogy közben a mozgást sem kell túlzásba vinni, akkor senki sem csodálkozhat azon, hogy a módszer azonnal az érdeklődés középpontjába kerül.

 

Mi ez az új diéta?

A módszert Tanya Zuckerbrot fejlesztette ki. És persze, nevekkel nem viccelünk, de azért muszáj megjegyeznünk, hogy a hölgy vezetékneve rendkívül találó („cukros kenyér”).

Lényege és központi eleme nem más, mint a rost, innen kapta az elnevezését is (F = fiber, azaz rost). Az alaptétel roppant egyszerű: minél több rostanyagot tartalmaz egy étel, annál jóllakottabbnak érezzük magunkat evés után, így végeredményben kevesebbet fogunk enni. A diéta ezért ahelyett, hogy különböző ételek elfogyasztását tiltaná, inkább arra koncentrál, hogy mit együnk. Ezek pedig a rostokban gazdag ételek.

 

Nehéz betartani?

Meglepő módon nem, hiszen a magas rosttartalmú ételek eleve finomak, és bármilyen élelmiszerboltban beszerezhetők.

 

Mit ehetünk?

Szerencsére sok-sok finomságot! A diéta fókuszában a sovány fehérje és magas rosttartalmú szénhidrátok kombinációja áll, ezek alacsony kalóriatartalmú és egyben rendkívül tápláló ételek. Ilyenek a sovány húsok, a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák, tehát igazából semmi különleges hozzávalóval nem kell számolni.

 

Működik?

Az eredmény személyenként változó, de a mögötte húzódó elv szilárd lábakon áll. Több tudományos kutatás hangsúlyozta már korábban is a nagy mennyiségű rostanyag elfogyasztásának fontosságát, és annak hatását az emberi szervezet működésére.

 

Forrás: purewow

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!