Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ez legyen az első 5 dolog, amit megteszünk, miután hazaértünk a bevásárlásból

2020. April 22.

Mostanában, ha lehetőségünk van rá, nem hagyjuk el túl gyakran az otthonunkat, ám vannak esetek, amikor ez elkerülhetetlen, ilyen például a bevásárlás. Bármennyire is félünk, jó, ha tudjuk, hogy elővigyázatossággal rengeteget tehetünk azért, hogy csökkentsük a megfertőződés esélyét. 100%-ban kizárni persze nem lehetetlen, de ha odafigyelünk az alábbi 5 lépésre, máris sokat tettünk azért, hogy megőrizzük önmagunk és családunk egészségét. 

 

1. Tisztítsuk meg a kezünket, mielőtt belépünk a házba 

Tartsuk észben, hogy a kezünk tele lehet kórokozókkal. Ne nyúlkáljunk az arcunkhoz, és vegyük számba azokat a tárgyakat, amelyekkel utunk során érintkezünk. Legjobb a boltból kijövet rögtön lefertőtleníteni a kezünket, és már így szállni be az autóba. A biztonság kedvéért ismételjük meg ugyanezt az otthonunkba lépés előtt is. Gyalog megyünk vagy a tömegközlekedést használjuk? Nem csupán a fogódzó lehet veszélyes a buszon, egy ártatlan jelzőgomb a közlekedési lámpánál szintén ugyanúgy „agyonfogdosott” felület. Ha muszáj hozzáérünk, utána fertőtlenítsük le a kezünket! 

 

2. Amit hoztunk, kerüljön a padlóra, a kulcsaink pedig az akasztóra 

A bevásárlást követően lesz még néhány teendőnk. A kórokozók a megvett termékek csomagolásán és a zacskókon vígan tovább élhetnek, ezért a lehető legrosszabb, ha a konyhapultra tesszük az élelmiszereket és egyéb termékeket. A rendelt étellel is hasonló a helyzet: semmi keresnivalója (csomagolással együtt) az étkezőasztalon. A táskánkat és a kulcsunkat pedig azért érdemes az előszobában hagyni, mert így jobban el tudjuk szeparálni a lakás forgalmasabb részeitől, például a ház központjának számító konyhától, amerikai konyhás nappalitól vagy étkezőtől. 

 

3. Le a cipővel és a ruhákkal

Mindegy, merre jártunk, a ruházatunk potenciális veszélyforrás lehet. Átöltöznünk mindenképpen érdemes, miután hazaértünk. És vajon ki kell-e mosni a ruhákat? Ártani biztosan nem árt, de ha nem szeretnénk minden egyes vásárlást követően mosógépbe dobni például a kabátunkat, megoldás lehet az elkülönítés. Ugyanúgy, mint a kulcsok és a táska esetében. 

 

4. Alaposan mossunk kezet, mielőtt nekilátunk a kicsomagolásnak 

Miután megszabadultunk az utcán hordott ruháinktól, muszáj újra alaposan kezet mosnunk, hogy ne hordjuk szét azokat a kórokozókat, amelyek a ruháinkról a kezünkre tapadhattak. A kézfertőtlenítő használata otthon teljesen felesleges, a meleg víz és a szappan kombinációja tökéletes lesz. Ezután nekiállhatunk a termékek kicsomagolásának. 

 

5. És még egy kézmosás… 

Elpakolás után szükség van még egy kézmosásra. Sőt, a konyhapultot, amin a termékek várakoztak,  szintén ajánlott áttörölgetni. 

 

Forrás: the kitchn 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 tuti tipp bevásárláshoz

5 tuti tipp bevásárláshoz

Meal planning? Gyerekjáték!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!