Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Bevásárlás, élelmiszerek – takarékosan és tervezve!

2019. June 18.

Pár hónapja elkezdtem a kiadásaimat írni. Előtte megsaccoltam, mennyit költök rezsire, ételre, ruházatra, stb. A hónap végén összehasonlítottam a valós adatokkal és kiderült, sokkal többet költök ennivalóra, mint sejtettem. Hogy lehetséges ez? Egyedül élek és annyit költöttem ételre, mint egy család!

Elkezdtem figyelni magam és a következő hibákat vettem észre:

1. Éhesen mentem be a boltba: munka után gyorsan el akartam intézni a bevásárlást, és mivel kopogott a szemem az éhségtől, mindent összevásároltam, amit csak tudtam. Hazaérve rájöttem, hogy egymással nem kombinálható ételeket vagy csak snack-eket vásároltam.

2. Nem írtam listát: ha nem célzottan vásárolok, megakad a szemem olyan dolgokon is, amikre nincs igazából szükségem. Megint csak a szemem kívánja, de a pénztárcám nem.

3. Megszokásból vásároltam: az emberek nagy része a megszokott márkát és árut választja. Ha egy adott üzletben nincsenek feltüntetve az akciós termékek, nem vesszük őket észre. De sokszor még akkor is a jól bevált dolgokat vesszük, ha látunk egy akciót.
Ha van időm, általában belenézek a
Lidl aktuális szórólapjába vagy felmegyek a Kimbino oldalára, és az adott akciók alapján készülök fel a vásárlásra, de mostanában valamiért nem tettem.

4. Otthon készített ebéd helyett a munkahelyi kantinban ettem, este rendeltem magamnak egy-egy pizzát. Ezek az összegek pedig gyorsan összeadódtak, nem beszélve arról, hogy nem a legkörnyezetkímélőbb megoldás műanyag dobozban elvitelre kérni ételt vagy futárral hozatni azt.

Mivel ennél módszeresebb embernek tartom magam, azonnal változtatnom kellett.
Számomra nem probléma akár több napon át ugyanazt az ételt enni. Írtam egy listát az adott hónapra, milyen ebédeket akarok elkészíteni, ehhez készítettem egy listát a hozzávalókról. Aszerint állítottam össze a listát, hogy az adott boltban végigjárva mely részlegek következnek egymás után. Ezáltal időt spórolok, nem kell fejetlen csirkeként össze-vissza rohangálnom.
Egymással jól kombinálható, egészséges ételeket vettem, feldolgozatlan élelmiszereket, zöldséget, húst és kamrában tárolható hozzávalókat, amikből akkor is tudok gyors ebédet vagy vacsorát készíteni, amikor nincs se időm, se kedvem hosszan főzőcskézni. A Penny akciós lapjában sok alapvető élelmiszert megtaláltam, ami kitart a hónap végéig. Ha előre felkészülök, erőfeszítés nélkül tudok spórolni.

Elővettem egy régi szakácskönyvet, amiben egyszerű receptek voltak. Ezáltal olcsón, nagy adag ételt tudtam főzni, amit lefagyasztva bármikor elő tudok venni és munkába is magammal tudok vinni. Nem kell semmi bonyolultra gondolni, néha paprikás krumplit vagy chilis babot készítettem, néha pedig tartottam húsmentes napokat, így nem csak a környezetet kímélem, de a pénztárcámat is.
Fontos még megemlíteni, hogy ha találok egy igazán jó akciót, nagy tételben vásárolva még többet tudok spórolni. Így például ha akciós a paprika és a paradicsom, vehetek belőle többet is, hisz csinálhatok belőle lecsót, amit üvegben eltarthatok hosszabb ideig.
A következő hónapra még jobban elő fogok készülni, ehhez letöltöttem a Kimbino applikációját is, így akár a villamoson ülve is utána tudok nézni, melyik boltban találhatók a legjobb akciók, nem maradok le egy kedvezményről sem.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Minden a vásárlásnál kezdődik

Minden a vásárlásnál kezdődik

Kriszti hasznos tanácsai bevásárláshoz.
Tuti tippek a gazdaságos vásárláshoz

Tuti tippek a gazdaságos vásárláshoz

Nézzük, milyen hasznos tanácsokkal lát el minket Sára a bevásárlással kapcsolatban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!