Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

5 tuti tipp bevásárláshoz

Meal planning? Gyerekjáték!
2018. február 6.

Egyre népszerűbb dolog az étkezések megtervezése, a praktikus bevásárlás, és az előrefőzés. Ezek előnyeiről már írtunk párszor. Most 5 tanácsot adunk, hogy a boltban is minden gördülékenyen menjen.

1.Alkossunk négy kategóriát a bevásárló listánkon:

A szervezettség ahhoz kell, hogy ne vegyünk meg mindent, amit ott hirtelen megkívánunk – és ezzel ne ugorjon túl magasra a kiadásunk. Soroljuk 4 szekcióba az alapanyagokat: zöldségek/gyümölcsök, kamrába valók (melyeknek hosszabb a szavatossági idejük), húsok/tejtermékek, fagyasztott termékek. Ezek a csoportok azért jók, mert a boltban körülbelül ezek alapján vannak elrendezve az áruk, így nem kell ide-oda rohangálni sem.

2.Menjünk minden héten ugyanazon a napon:

Mivel mindig előre tudjuk, melyik nap megyünk bevásárolni, így nem fogunk beszaladni 1-1 élelmiszerért a hét többi napján. Intézzük úgy, hogy azon az egy napon megveszünk mindent egy hétre előre. Emellett tudjuk, melyik napra kell elkészülnünk a bevásárló listánkkal.

Fotó: shutterstock

3.Használjuk ki a bevásárlókocsit:

Cipekedést megkönnyítő eszköz a bevásárlókocsi, melyben érdemes szintén csoportosítva elrendezni az élelmiszereket. Vihetünk egy külön kosarat is például a zöldségeknek és gyümölcsöknek, az alsó részen pedig tárolhatjuk a húsokat (szintén külön kosárban, vagy szatyorban).  A nehezebb alapanyagok természetesen kerüljenek a könnyebbek alá, és figyeljünk arra, nehogy az élesebb szélű csomagolás kilyukassza a húsos szatyrot, vagy a zacskós tejszínt. Ha csoportosítva helyezzük el a kocsiban az élelmiszereket, akkor csoportosítva is tudjuk őket elpakolni: külön zacskóba a tejtermékek/húsok, egy másikba a zöldségek/gyümölcsök, stb.

4.Legyen egy mindent felölelő listánk:

Ez akár elektronikus táblázat is lehet, melyen végig követhetjük, és akár vásárlás közben, telefonról is elérjük, ha épp újra kell tervezni az ételeket, mert nincs készleten az egyik alapanyag. Az elektronikus listába érdemes felvezetni, melyik napra, milyen ételt tervezünk, ahhoz miket kell megvenni még, stb. Így tudunk módosítani is a sorrenden. Viszont ebben az esetben nagyon figyelnünk kell, hogy a listánkat rendszeresen frissítsük.

Fotó: shutterstock

5.Ne vessük meg a házhozszállítást se:

Néha-néha megengedhető, hogy a kényelmet válasszuk a szervezettség helyett. Már szinte minden nagyáruház kínál online bevásárlási lehetőséget házhozszállítással, viszont itt bele kell kalkulálnunk a bakikat: nem mi választjuk ki az alapanyagokat, nem hasonlíthatjuk össze az egyik krumplit a másikkal, lehet, hogy valami lemarad, stb. De egyszer-egyszer, egy sűrű hétköznap belefér ez is.

forrás: The Kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 tipp a konyhai előkészítéshez, amelyekért nagyon hálás leszel!

5 tipp a konyhai előkészítéshez, amelyekért nagyon hálás leszel!

Szakácsoktól szedtük össze az alábbi tippeket, hogy megkönnyítsük az otthoni főzést. Ők már csak tudják!
5 dolog, mellyel megkönnyítjük a főzést

5 dolog, mellyel megkönnyítjük a főzést

Praktikus időspóroló tippek
7 dolog ami megkönnyíti az életed a konyhában

7 dolog ami megkönnyíti az életed a konyhában

Főzési trükkök, tárolási tippek, és ügyes technikák: olvass tovább!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?