Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan takarítsuk helyesen a meleg levegős fritőzünket?

2022. June 20.

A forró levegős fritőz nagyszerű választás lehet azoknak, akik szeretnének ropogós ételeket készíteni bő olaj használata nélkül. És valljuk be, hogy bár inkább az egészségtudatosság a fő szempont, a hagyományos olajsütőt tisztán tartani is meglehetősen macerás. A forró levegős fritőzt ezzel szemben elég egyszerű kitisztítani. Akkor a legcélszerűbb nekiállni a műveletnek, miután éppen elkészítettük benne az ételt, másnapra ugyanis csak beleszáradnának az ételmaradékok.

 

Hogyan fogjunk neki?

Szükségünk lesz valamilyen tisztítószerre, mondjuk mosogatószerre, egy puha kefére és szivacsra, illetve valami puha ruhadarabra vagy papírtörlőre. A keményebb, odaszáradt szennyeződéseknek szódabikarbónával, fogkefével eshetünk neki. Először is vegyük ki a kosarat és a morzsatálcát – ezek legtöbbször mehetnek a mosogatógépbe is, de azért nézzünk utána a fritőz leírásában. Amennyiben szükséges, áztassuk a kivett darabokat mosogatószeres vízben 30 percen át. Ezután lesikálhatjuk a makacs maradékokat a kefével vagy a fogkefével. Ha nem tesszük mosogatógépbe, hanem kézzel mossuk el, ne felejtsük el a végén alaposan leöblíteni. Végezetül nedves ronggyal töröljük át a fritőz külsejét, mielőtt visszahelyeznénk a kivett darabokat.

 

Tipp: Pattogatott kukoricát is készíthetsz forró levegős fritőzben

 

És ha alaposabb tisztításra lesz szükségünk? 

… Mert például pácolt húst sütöttünk benne. Ilyenkor a pác kitisztításához segítségünkre lehet a jól ismert és bevált szódabikarbóna. A fehér por vízzel keverve sűrű krémet alkot, vigyük fel a szennyezett területre a fogkefével, hogy az igazán makacs szennyeződésektől is megszabaduljunk. Most se feledkezzünk meg a végén az öblítésről majd a gép külsejének áttörléséről.

 

Hogyan szabaduljunk meg a szagoktól?

Az olajnak, a hozzávalóknak, de magának az újonnan megvett és még nem használt eszköznek is olyan szaga lehet, amit az étel átvehet. Ha sehogy sem tudunk tőle megszabadulni, készítsük el a jól bevált krémünket 3 rész víz és 1 rész szódabikarbóna összekeverésével. Ezzel és egy nem dörzsi felületű szivaccsal sikáljuk le a sütő belsejét.

Egy másik lehetőség, hogy olyan edénybe, amely bírja a sütést, 1 rész vizet és ¼ rész ecetet töltünk, majd bekapcsoljuk a sütőt 200 fokon 3 percre. Amikor kihűlt, töröljük le, az ecet hatására eltűnik a kellemetlen szag. 

 

Még több fritőz praktika: 

Ezeket az ételeket inkább ne forró levegős fritőzben készítsd el

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tuti tipp: Így takarítsuk fel a lisztet

Tuti tipp: Így takarítsuk fel a lisztet

Tény: a sütés rumlival jár

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!