Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezeket az ételeket inkább ne forró levegős fritőzben készítsd el

2022. April 30.

Gyakran akciózzák a szupermarketek a forró levegős fritőzöket, így egyre többen tesznek próbát ezekkel az egészségesebb alternatívát kínáló gépekkel. Nem is meglepő, hiszen szinte bármit elkészíthetünk bennük, a végeredmény pedig hasonlít a hagyományos olajban sütött ételekhez, csak éppen töredék olaj felhasználásával. De vajon tényleg minden ételtípushoz megfelelőek? Alapvetően sok kedvelt fogáshoz jók, de létezik pár olyan étel, amelyet kimondottan nem szerencsés ilyenben sütni, mutatjuk. 

 

Tésztabundás ételek

Ne tegyünk nedves tésztás ételeket (pl. sörbunda) a forró levegős fritőzbe, mert egyrészről nagyon hosszadalmas és körülményes takarítás lesz a vége, másrészről pedig a tészta sem úgy fog kisülni, ahogy annak kellene, nem lesz annyira ropogós. A klasszikus liszt, tojás, zsemlemorzsa panír viszont jól működik, ahogy az elősütött, fagyasztott tésztabundás ételek is.

 

Friss leveles zöldségek

Az ilyen zöldségek, például a spenótfélék, a levegőkeringetésben egyenetlenül fognak elkészülni. Konkréten ide-oda repkednek a fritőzben, a levelek egy része elég, egy másik része nyers marad. Azok a zöldségek, amelyeknek értékelhető súlyuk van – mondjuk brokkoli vagy cukkini – már mehetnek ilyen sütőbe. Akár fodros kel csipszet is készíthetünk, ha annyi olajjal vonjuk be a leveleket, hogy azok elég nehézzé váljanak. A szakértők szerint a fagyasztott zöldségek nagyon jók ebből a szempontból, mert magasabb nedvességtartalmuk.

 

Nagy darab húsok

Esetükben rögtön az az első gond, hogy beférnek-e egyáltalán a fritőz kosarába. De ha még sikerül is beszuszakolni, jobban járunk, ha az ilyen ételeket inkább a hagyományos sütőnkben készítjük el. A fritőzben ráadásul egyenetlenül fognak sülni, ugyanis ezekben a gépekben fontos, hogy elég helye legyen a levegőnek áramlani az étel körül.

 

Tipp: Egészségesebb a forró levegős fritőz használata?

 

Sajt

Hacsak nem bundázzuk be, a sajt egyszerűen elolvad, és egy ilyen baleset után sem szeretnénk kitakarítani a forró levegős fritőzünket… Ez egyaránt igaz a sima és a különböző grillsajtokra is.

 

Gabonafélék, tészták

Ezeket először minden esetben meg kell főznünk, máshogy egyszerűen nem főnek meg a gép működési elve miatt.

 

Hamburgerek

Ezeket a gépeket nem igazán vörös húsok grillezésére találták ki, a húspogácsa közepe gyorsan médiumra sül, de a külseje nem barnul meg. Tehát ha az alaposan átsütött húspogácsákat szeretjük, akkor működhet, de a nyersre vagy közepesen átsütöttre készült húspogácsákat sajnos el kell felejtsük.

 

Pirítós

Ennek elméletben működnie kellene – és működik is –, csak a kenyér morzsái mindenhová be fognak repülni a fritőz belsejében. És mivel nem pirítós készítésre lett kitalálva, ezzel akár el is ronthatjuk a gépünket. 

 

Tipp: 

Micsoda? Kockázatosak lehetnek a forró levegős fritőzök a madarakra?

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!