Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Micsoda? Kockázatosak lehetnek a forró levegős fritőzök a madarakra?

2021. November 18.

Lassan itt a nagy karácsonyi ajándékvásárlási őrület ideje, és bizonyára sokan tervezgetik, hogy forró levegős fritőzzel lepik meg szeretteiket. Ezek a gépek egyre népszerűbbek, különböző méretű és árú verziók széles választékából szemezgethetünk. Nagy előnyük, hogy olaj nélkül (vagy jóval kevesebb olajjal) lehet bennük keringetett forró levegő segítségével tényleg ropogós ételeket készíteni. Az utóbbi időben viszont szárnyra kaptak a közösségi médiában olyan történetek, amelyek szerint többen, akik valamilyen madarat tartottak háziállatként, a forró levegős fritőzük megvásárlása után elpusztulva találták háziállatukat. Lehet ezekben a hírekben valami igazság, vagy csak internetes pletykával állunk szemben?

 

Ez is érdekelhet: Így készíthetsz otthon madáreleséget 

 

A válasz röviden és meglepő módon igen, a forró levegős fritőz halálos lehet a madarakra, éspedig a teflon miatt. A teflonból – miután egy bizonyos hőmérsékletre melegítik – különböző vegyi anyagok szabadulnak fel. Egyébként ugyanarra szolgál a fritőzöknél, mint a serpenyőknél: a bevonat megakadályozza az ételek letapadását. Mielőtt azonban már szaladnánk is lecserélni a teflonos serpenyőinket és palacsintasütőnket, le kell szögezzük, hogy ezek a vegyi anyagok olyan kis mennyiségben szabadulnak fel, hogy az az emberekre teljesen ártalmatlan. A madarak azonban nagyon érzékenyen reagálnak rájuk, és egészen kis mennyiség is veszélyes lehet számukra.

Tehát ha vannak otthon madaraink és forró levegős fritőzünk is, akkor érdemes pár elővigyázatossági intézkedést meghozni. Ne legyen a madár a konyhában amikor főzünk, használjuk az elszívónkat, illetve szellőztessünk alaposan főzés közben és után is. 

 

Témába vág: 

Egészségesebb-e a forró levegős fritőzben készült étel?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!