Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Az otthonod is lehet veszélyes, ha allergiás tünetekkel küzdesz

2020. július 13.

Ha allergiás tüneteket érzünk magunkon tavasszal és nyáron, rögtön valami külső ingerre gyanakszunk, például a hírhedt pollenekre. Ilyenkor általában nem szívesen mozdulunk ki otthonról, hanem inkább bezárkózunk a négy fal közé. Jó tudni azonban, hogy a lakásunkban is megbújhatnak különböző allergének. Ezért ha pár nap otthonlét után sem javul a helyzet, érdemes megvizsgálni, hogy nem felelhetnek-e az alábbiak a kellemetlen tünetekért. 

 

Poratkák 

A poratkák szabad szemmel nem láthatók, csak mikroszkóp alatt. A kullancsokkal és a pókokkal állnak rokonságban, így ezekhez hasonlóan a párás, meleg környezetben érzik igazán jól magukat. Olyan allergiás tüneteket válthatnak ki mint a szénanátha, a fejfájás, az orrfolyás, a tüsszögés és a ziháló légzés. Gyakori porszívózással tehetünk ellenük, illetve a szőnyegektől, lábtörlőktől is érdemes megszabadulni – vagy legalábbis gyakran és alaposan kitakarítani. Az ágynemű rendszeres szellőztetése is javasolt. 

 

Penész 

Amennyiben vizesedésre hajlamos az otthonunk, számolnunk kell a penész megjelenésével. Súlyos allergiás reakciókat válthat ki, ilyenek a köhögés, a viszkető szemek és az asztmatikus tünetek. Szerezzünk be párátlanítót, és felejtsük el a vizes helyiségekben a szőnyegeket. Sőt! Az is sokat számít, ha tisztán és szárazon tartjuk a virágcserepeinket. 

 

Háziállatok 

A háziállatok – az állattartók legnagyobb bánatára – gyakran okoznak allergiát. Vizeletük, nyáluk és izzadtságuk mind-mind kiválthat allergiás tüneteket, a legnagyobb problémát pedig a szőr és az elhalt hámsejtek jelentik. Ez utóbbiak ugyanis sokáig képesek lebegni a levegőben, és könnyedén rátapadnak a szövetbútorokra, valamint a ruhákra és egyéb textilekre. Gyakori tünetek lehetnek a tüsszögés, az orrfolyás és orrdugulás, a viszkető, felpuffadt szemek, az arcüregi nyomás és a köhögés. Szőrös lakótársainktól természetesen nem kell megszabadulnunk, de próbáljuk meg távol tartani őket a hálószobánktól. Emellett egy légtisztító beszerzése is megfontolandó. 

 

Forrás: Popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az alkoholallergia tünetei

Az alkoholallergia tünetei

Innen tudhatod, hogy érzékeny vagy az alkoholos italokra.
Évekkel később is véd az allergia ellen egy új kezelés

Évekkel később is véd az allergia ellen egy új kezelés

Négy évvel a kezelés befejezése után is védelmet nyújt a mogyoróallergiával szemben egy új módszer, amelyet ausztrál kutatók dolgoztak ki.
Gyere velem! Mentes helyek ételalallergia és érzékenység esetére

Gyere velem! Mentes helyek ételalallergia és érzékenység esetére

Gluténérzékenység, tejérzékenység, cukorbetegség – tízből két embert biztosan érint valamelyik táplálkozási zavar. A hazai éttermek lassan ébrednek ugyan, és sokszor találkozunk hiányosságokkal, de van már néhány hely, ahol rájuk is odafigyelnek. Körbe is néztünk, hol és mit kóstoljunk akár mert máshogy nem ehetünk, akár kíváncsiságból. Körbenéztünk és kóstoltunk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.