Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

10 hiba, amit elkövethetünk az arcmaszk viselése közben

2020. May 4.

Május 4-től újabb szabályok kerültek bevezetésre az arcmaszk viselésével kapcsolatban. Egyre több helyen szükséges ezzel eltakarni orrunkat és szánkat, például a tömegközlekedési eszközökön és különböző üzletekben. De vajon tudjuk, hogy miként kell megfelelően hordani? Vagy mi is elkövetjük az alábbi hibák valamelyikét? 

 

1. Helytelenül tesszük fel, illetve vesszük le 

A maszk le- és felvétele előtt, valamint után egyaránt fontos az alapos, szappanos vízzel történő kézmosás. A maszkot csak a madzagnál fogjuk meg, így akasszuk rá az egyik fülünkre, majd a túloldali madzag segítségével húzzuk rá a másik fülünkre. Ha szemüvegesek vagyunk, azt vegyük fel utoljára. Amikor levesszük a maszkot, ismételten csak a madzagokhoz nyúljunk. 

 

2. Rosszul viseljük 

Ha redőzött a maszkunk, a redők álljanak kifelé, illetve nézzenek lefelé. Rések nélkül, szorosan fedje a maszk a szájat és az orrot. Ne legyen azonban túlságosan szoros, tudjunk könnyedén levegőt venni. 

 

3. Nem hordjuk folyamatosan 

Ideális esetben otthon vegyük fel a maszkunkat. Ne kapkodjuk le-föl, a köztes, egyébként „biztonságos” helyeken is viseljük, például az autónkban. 

 

4. Túl korán levesszük 

Az előző ponthoz kapcsolódva: csak otthon vegyük le! Hordhatjuk akár 12 órán keresztül, ám ha átnyirkosodik, mindenképpen cseréljük le, ilyenkor ugyanis már nem megfelelő a hatékonysága. 

 

5. Gyakran megérintjük 

Igaz, hogy szokatlan helyzet, de miután felraktuk, próbáljuk ne igazgatni, húzogatni. Maradjon a helyén, ha meg bírjuk állni, ne is érjünk hozzá. 

 

6. Nem vesszük figyelembe az életkort 

2 év alatti gyerekekre ne adjunk maszkot! Egyrészt nem is érti meg egy kisgyerek ebben a korban, hogy nem szabad „piszkálni”, másrészt a fejletlen szervezet számára nehéz lélegezni a maszkban. 

 

7. Nem mossuk ki 

Amennyiben textilmaszkot választunk, forró, mosószeres vízben mossuk ki minden egyes használat után. Ha csak ritkán hordjuk, például heti egyszer, akkor elég kiszellőztetni, majd egy zacskóban tárolni két használat között. 

 

8. Az egyszerűbb utat választjuk

Az internet kiapadhatatlan forrása a „praktikusnak” vélt ötleteknek… Ennek ellenére nem ajánlott a szakszerűtlen maszktisztítás, maradjunk a jól bevált módszernél. (Amerikában már gyulladt ki családi ház a maszkok túlzott mikrózása miatt…)

 

9. Rosszul tároljuk 

Tiszta, száraz papírzacskóban tároljuk, és kerüljük a műanyag zacskókat, hiszen azokban a kórokozók jobban megélnek. 

 

10. Nem a megfelelő okból hordjuk 

A maszkot nem azért hordjuk, hogy mi ne kapjuk el a vírust, hanem azért, hogy – tünetmentes hordozóként – ne fertőzzünk meg másokat. Tehát nem jó érv a maszkok viselésének elhanyagolására, hogy nem félünk. Lehet, de ettől még sajnos fertőzhetünk. 

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!