Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan ne őrülj meg a négy fal között: 5 tipp, hogy karantén idején is kiegyensúlyozott legyél

2020. April 29.

A karantén ideje hétköznapi kihívásokat is bőven tartogat számunkra: hol ér véget az egyik hét, és hol kezdődik a másik? Hogyan osszunk be jól egy napot, hetet, évszakot, amikor fogalmunk sincs, meddig tart a rendkívüli időszak? Hogyan legyünk fittek, és érezzük jól magunkat a bőrünkben most is? Egyszerű, használható tippeket ajánlunk.

A nap fix pontjai

Van, akinek az órára beosztott napirend jön be, de a legtöbbünknek ez túl kötött és nehezen betartható. Helyette találjunk egy valamit, ami minden nap körülbelül ugyanakkor történik nálunk – és próbáljuk is ehhez tartani magunkat. Lehet például az ebéd egy ilyen támpont, minden nap 1 órakor. Vagy konkrét időpont helyett egy naponta ismétlődő szokás: változó, hogy mikor kelek, mikor reggelizem, de mielőtt elkezdeném, minden nap szánok 10 percet arra, hogy mozogjak. Máris van minden napnak egy fix pontja, amihez könnyebb igazodnunk.

Kicsi, könnyen betartható célok

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a kis lépések taktikája hosszú távon sokkal jobb eredményt hoz, mint az azonnali drasztikus változtatás. Gondolj csak a megszegett újévi fogadalmakra vagy a spártai diétára, amit gyakran óriási evések követnek. Próbáljuk meg inkább kicsiben! Nemcsak könnyebb dolgunk lesz, hanem eredményesebbek is leszünk. Például: „mostantól minden nap futok 10 kilométert” helyett: „minden reggel megcsinálok 10 guggolást és 10 fekvőtámaszt”. Fontos, hogy a célkitűzést saját magunkhoz igazítsuk; ha a 10 kilométer futás nevetségesen könnyű cél, találjunk olyat, ami számunkra is vonzó, de nem teljesíthetetlen kihívás. A példánknál maradva: „futás után minden alkalommal relaxálok pár percet”.

Azt mondják, három hét elég, hogy egy-egy új szokás megszilárduljon, ha naponta csináljuk. Egy próbát megér, ugye?

Tervezés – csak okosan!

Utazhatunk-e még idén nyáron? Vajon beindul ősszel az iskola, óvoda? Ezekre a kérdésekre jelen pillanatban nem tudjuk a választ, ezért nem is érdemes túl sokat időzni velük, és erősíteni magunkban a bizonytalanság érzését. Tervezzünk inkább rövid távra, fókuszáljunk a jelenre és a belátható jövőre! Készítsünk például heti menütervet, vagy kezdjünk el egy néhány hetes edzéstervet! Jó érzést okoz, ha valami tőlünk függ, kiszámítható, betartható, de nem mutat túl messzire a bizonytalan jövő irányába.

A megérdemelt jutalom

Ne feledjük, nehéz időszakban kell most helytállnunk, bármilyen élethelyzetben, munkakörben családi állapotban is vagyunk. Ezért nagyon fontos, hogy figyelmesek legyünk önmagunkhoz. Adjunk magunknak rendszeresen pihenőidőt, ajándék semmittevést, egy-egy apró jutalmat – kinek, mi okoz örömet.

Egy kész program, ami segít

A MIXIT müzli mindezen szempontokat összegyúrva alkotta meg 6 hetes edzésprogramját, ínycsiklandó müzlikkel fűszerezve.

– Egyszerű, otthon is végezhető gyakorlatokkal, a testmozgás tökéletes fix pontja lehet a napunknak.

– Betartható, pici célokkal, hogy nap mint nap sikerélményünk legyen.

– Mennyei ízű, ráadásul egészséges müzlivel, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül tudjuk megjutalmazni magunkat minden egyes nap.

Próbáljuk ki, mozogjunk, táplálkozzunk egészségesebben: jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tartsd otthon te is a nagyit!

Tartsd otthon te is a nagyit!

Közösségi kezdeményezésként indult el a "Tartsd otthon a nagyit" Facebook oldal, most pedig meghirdették az első Országos Karanténkenyér-Sütő Bajnokságot.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!