5 dolog, amire megtanított a karanténkonyha
2020. May 2.Az elmúlt időszak „karanténszabályai” sok mindenre ráébresztettek bennünket a konyhában is. Körbekérdeztük az ismerőseinket, hogy mi mindenre tanították őket a korlátozásokkal együtt járó nehézségek. Persze volt, aki simán vette az akadályokat, és olyan megkérdezett is akadt, aki készételek rendelésére hagyatkozott inkább, de a többség számára azért sok tanulsággal szolgált az elmúlt körülbelül 1,5 hónap.
1.Kétszer is meggondoltuk, hogy mit dobjunk ki
Szikkadtabb kenyér vagy megszáradt sajtdarabka? Régebben hajlamosak voltunk búcsút inteni nekik, esetleg a kenyérből prézlit készíteni. Most viszont a kevésbé rutinosak is mentőmegoldásokat kerestek: a kenyérből sós vagy édes kenyérfelfújt lett, a sajt pedig ment a rakott étel tetejére. Sőt, bevállaltuk, hogy a szárazabb trappista a kevéske mozzarellát is kiegészítheti a pizzán, hiába cseppet sem autentikus.
2.Éljen a kreativitás!
Nem estünk kétségbe, ha a kevert süteménybe tejföl helyett joghurt került, és akkor sem, ha a palacsintatésztához tovább hígítottuk vízzel a tejet. A megszokott ételeinket új köretekkel párosítottuk, nekiálltunk otthon fűszerkeverékeket készíteni, és rájöttünk, hogy számos maradékból lehet rakott étel vagy éppen melegszendvicskrém. Azaz megtanultuk, hogy nem kell feltétlenül naponta leugrálni a boltba.
3.Jobban beosztottuk a készleteinket
Természetesen nem spártai koplalásra gondolunk! De valljuk be, néha főzés közben elszalad a ló, ráadásul úgy, hogy fel sem tűnik. Most jobban odafigyeltünk az apróságokra. Beosztásnak nevezhető az is, ha racionálisabban gondolkoztunk, azaz bevásárlás után előbbre vettük a heti menüben a gyorsan romló ételeket (például salátakeverékeket), és későbbre hagytuk a tartós élelmiszerekből elkészíthető fogásokat.
4.Értékelni kezdtük a konzerveket
Hiába tudjuk, hogy a jó minőségű konzerv gyors, praktikus és egészséges választás, sok család alig-alig hagyatkozott a heti menü megtervezésekor ezekre a termékekre. A karantén miatt viszont rájöttünk, hogy mennyire gyorsan összedobható egy csilis bab hámozott paradicsomból, babból és kukoricából. Persze a konzerves verziókból!
5.Vissza a gyökerekhez
Otthoni pékek lettünk, az élesztőhiány miatt sokan kezdtünk el kovászt nevelgetni. Akinek volt dugiélesztője, az is inkább otthon sütötte meg a reggelire szánt péksütit, kenyeret. Ha pedig több időnk volt, nem vetettük meg az előkészületeket igénylő ételeket sem: beáztattuk a babot, lencsét, összekevertük a gyorspác helyett a házi pácot, illetve ha már úgyis home office-oltunk, kipróbáltuk a régóta kiszemelt, lassan sült húsos recepteket.