Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan lehet a gofrisütőt könnyen kitisztítani?

2022. June 17.

A gofri ideális hétvégi reggeli, fogyaszthatjuk édesen vagy sósan, fagyival kombinálva pedig igazi nyári finomság! Ami viszont nem annyira élvezetes, az a gofrisütő kitakarítása, bonyolult formája miatt nem a legegyszerűbben tisztán tartható konyhai eszköz. Persze vannak olyan fajták, amelyekben kivehető a belső rész, ami aztán mehet a mosogatógépbe, de nem mindegyik ennyire praktikus. Sőt ha nagyon rá van száradva a tészta, a mosogatógép valószínűleg nem is lenne elegendő. Praktika szerencsére erre a problémára is van, mutatjuk! 

 

Időzítsünk!

A kulcs a gofrisütő kitisztításában az, hogy mikor tesszük. Ne legyen már forró, de ne is hagyjuk teljesen beleszáradni a maradék tésztát. Először is hűljön ki annyira, hogy biztonságosan meg tudjuk fogni. Konyhai papírtörlővel vagy nedves konyharuhával töröljük le a morzsákat és az ottmaradt olajat, majd nedves ruhával töröljük át a külsejét. A makacs, rászáradt tésztamaradékok eltávolításához cseppentsünk a tésztára pár csepp étolajat, majd hagyjuk rajta pár percig, hogy a tészta bepuhuljon, így már egy ronggyal le lehet törölni. A kivehető sütőlemezeket – ha a gyártó javasolja – tehetjük mosogatógépbe, vagy elmoshatjuk kézzel, meleg mosogatószeres vízben is. Csak akkor tegyük el a gofrisütőnket, ha minden alkatrésze teljesen megszáradt.

 

Kapcsolódik: Ez a gofri nagy sztorija 

 

Ne felejtsük el az olajat!

Minden 3-4. használatot követően érdemes az összegyűlt olajat felitatni. Ehhez nagyon praktikus, ha van otthon evőpálcikánk, az ugyanis pont befér a résekbe, így az evőpálcával és papírtörlővel alaposan ki tudjuk törölni.

 

Vigyázzunk a kemikáliákkal és az eszközökkel 

Fent már írtuk, hogy vannak olyan gofrisütők, amelyeknek a sütőlemeze mehet a mosogatógépbe, de nézzük meg a használati utasításban, hogy valóban javasolják-e ezt. A mosogatógépekben (a kézi szerekhez képest) agresszívebb a mosogatószer, és ez megtámadhatja a sütőlemez bevonatát. Az is magától értetődő, hogy a sütőlemezt nem szabad éles fémeszközökkel kapirgálni, ezeknek a sütőknek a tapadásmentes bevonata a serpenyőkénél is érzékenyebb tud lenni.

 

Tipp:

6 étel, amit gofrisütőben is elkészíthetsz

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!