Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így teheted tönkre a bevonatos serpenyőket

2022. May 2.

A tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyők és edények nagy segítséget jelentenek azoknak, akik egészségesebben szeretnének főzni, mivel sokkal kevesebb olajjal is el lehet bennük készíteni az ételeket. Ha viszont nem vigyázunk rájuk, a bevonat sérülni fog, és ennek következtében letapad bennük az étel. Ezekből az edényekből a jobb fajtákat borsosabb áron vásárolhatjuk meg, tehát érdemes óvni, hogy minél tovább legyenek segítségünkre a konyhában. Mutatjuk a leggyakoribb hibalehetőségeket. 

 

Az edényben vágjuk fel az ételt

A fa, műanyag és szilikon kanalak, spatulák és ecsetek nem károsítják a tapadásmentes bevonatokat, a fém viszont igen. Ha késsel kezdjük felvágni a serpenyőben a húst vagy villával „kapirgájuk” az alját, tuti sérülni fog a bevonat. 

Tipp: Mit ne készíts öntöttvas serpenyőben?

 

Helytelen tárolás

Sok serpenyőhöz kapunk filc elválasztót vásárláskor. Ez nem dísznek van és nem is a csomagolás része, hanem arra szolgál, hogy az egymásba tett serpenyőket elválassza, ugyanis akár egy edény alja is össze tudja karcolni a tapadásgátló bevonatot. Persze ha rengeteg helyünk van, úgy is elhelyezhetjük az edényeket, hogy nem teszünk mást beléjük, esetleg felakasztva is tárolhatjuk a konyhánkban. 

 

Hirtelen hőmérséklet-változások

A felforrósodott serpenyőt ne tegyük hideg vagy langyos vízbe. Ne is engedjünk rá ilyen hőmérsékletű vizet a csapból, ettől ugyanis a serpenyő megvetemedhet. Ha pedig megvetemedik, a bevonat leválhat a serpenyő faláról, ilyenkor pedig vagy nem lesz bevonat, vagy a serpenyőnk hőelosztása veszik el, és nem fog benne egyenletesen felmelegedni, átsülni az étel.

 

Ne használjunk fém dörzsiszivacsot

Hasonlóan össze tudják karcolni a bevonatot, mint a fém evőeszközök, sőt a túl agresszív tisztítószerek is károsíthatják a tapadásmentes bevonatunkat. Ha kézzel mosogatunk, a legjobb, ha egy időre beáztatjuk a serpenyőnket, majd puha szivaccsal áttöröljük.

 

Ne tegyük a mosogatógépbe

„Ha kézzel mosogatunk” – írtuk feljebb, de igazából eleve nem jó mosogatógépbe tenni ezeket az eszközöket. A mosogatógépbe való mosogatószerek általában túl agresszívek, és rendszeres gépi mosogatással sajnos simán le tudjuk bontani a bevonatot.

 

Túl magas hőmérsékleten használjuk 

A tapadásmentes bevonatokat alacsony vagy közepes hőmérsékletekre találták ki. A túl magas hőtől lebomlik vagy felhólyagosodik a bevonat, a serpenyő maga pedig ettől is megvetemedhet. A legtöbb serpenyőhöz mellékelt leírásban szerepel, hogy milyen hőmérsékletig ajánlott a használata, tartsuk ehhez magunkat.

 

Nem ételek tárolására való

Még egy éjszakára se! Amint az étel elkészült, tegyük át tányérra vagy valamilyen tárolóedénybe, a serpenyőt pedig mossuk el.

 

Kapcsolódik: 

Mutatjuk, mikor kezdd hideg serpenyőben a főzést-sütést

 

Forrás: the spruce Eats

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!