Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Miért van egy kis lyuk a serpenyőink nyelén? Ez a valódi ok!

2020. March 5.

Nézz gyorsan körül a konyhádban, és vedd számba a serpenyőid, forralóid, vagyis a nyeles konyhai edényeid! Legtöbbön fogsz találni egy kis lyukat, valahol a nyél külső vége felé. Kihasználod? És ha igen, mire?

Legtöbbünk valószínűleg azt felelné erre az egyszerűnek tűnő kérdésre, hogy felakasztva tárolja az edényeit, serpenyőit, így aztán valóban jól jön az a bizonyos lyuk. A valóság azonban az, hogy ezeket a lyukakat nem – vagy nem csupán – a tárolás leegyszerűsítésére tervezték. Sőt! Állítólag számos konyhai eszköznek van olyan „titkos” funkciója, amelyet egyáltalán nem ismer, illetve használ ki a tulajdonosa. Ilyenek az említett lyukak is.

Céljuk ugyanis nem más, mint az, hogy kicsit kevesebbet kelljen a főzést követően mosogatnunk. Arra tervezték ugyanis, hogy a fakanalunk nyelét beleállíthassuk, mégpedig úgy, hogy a kanál feje az edény felett legyen, azaz ne csepegjen a szósz – vagy bármi más, ami éppen rotyog az edényben – a tűzhelyre. Így nem lesz piszkos a tűzhely, illetve egy külön kistányért sem kell bevetnünk a kanál átmeneti parkoltatására.

Fontos, hogy olyan kanalakat használjunk, amelyek nem olvadnak meg hő hatására, legjobb, ha a fából készülteket részesítjük előnyben. És még egy fontos dolog: ha kihasználjuk a nyél adta lehetőséget, attól sem kell félnünk, hogy véletlenül megégetjük magunkat. Ha ugyanis a kanalat a lábas vagy serpenyő peremére helyezzük, a forró gőz könnyen átforrósíthatja, ez pedig akár égési sérüléseket is okozhat.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

20 év a konyhában: hasznos és haszontalan eszközök

20 év a konyhában: hasznos és haszontalan eszközök

Húsz év… ez alatt volt mit tapasztalni, ízek, állagok, illatok terén is, és persze a használatos eszközeim terén is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!