Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Késélezés 6 lépésben

Nem kell szakemberhez vinni a késeket, otthon is megélezhetjük azokat
2018. August 15.

Mire van szükség?

Ha késkészletet vásárolunk, nagy valószínűséggel lesz benne egy késfenő, viszont az nem ugyanaz, mint az élező, így érdemes az utóbbiba beruházni. Eivin Kilcher, szakértő a gyémántvégűre esküszik, de egy kevésbé erős élező kő is jó választás lehet.

A művelet:

1.Teszteljük a kés élét: Hámozzunk meg egy almát, vagy egy paradicsomot, ez megmutatja a kiinduló állapotot, így lesz összehasonlítási alapunk.

2.Készítsük elő az élező követ: Mossuk át tiszta vízben, majd tegyük egy nedves konyharuhára, stabil felületre. Az átmosás csökkenti a súrlódásokat, mely megmelegítheti a pengét, így károsíthatja azt. A rongy pedig azért kell, mert azon stabilan áll a kő élezés alatt.

3.Találjuk meg a megfelelő szöget: Fogjuk jobb kézbe, éllel lefelé, tartsuk az élt az élező bal felső sarka felé, majd billentsük a pengét, míg 15-20°-os szöget zár be a kővel.

4.Húzzuk magunk felé a kést: Megtartva ezt a szöget, húzzuk a kövön magunk felé a kést úgy, hogy a vége a jobb alsó sarokban végződjön. A másik kezünkkel segíthetjük, hogy a penge a megfelelő irányba haladjon.

5.Ismételjük: Az előző mozdulatot a kés mindkét oldalán egyenlő mennyiségben ismételjük meg.

6.Végső teszt: Akkor megfelelően éles a kés, ha könnyedén, erő ráhatása nélkül meghámozunk vele egy almát vagy paradicsomot.

És egy videó:

Ezen nyomon követhetjük az előbb említett 6 lépést.

Hányszor kell élezni?

Ha megfelelően használjuk és tároljuk a késeket, bőven elég évente egy-két alkalommal élezni. Viszont ez teljesen egyénfüggő, valódi konyhatündérek kitapasztalják, mikor kell élezni.

forrás: thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Így ártunk a késeinknek

Így ártunk a késeinknek

Nagyon apró dolgok is tehetnek arról, hogy a késeink életlenek lesznek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!