Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi a dietetikusok véleménye a ketogén diétáról?

2019. április 12.

A rendkívül kevés szénhidrát elfogyasztására alapozó ketogén diéta követői tábora egyre csak növekszik szerte a világon. A diéta lényege roppant egyszerű: a cukor- és szénhidrátbevitel korlátozásával a máj szénhidrátok helyett zsírok elégetésére kényszerül, ez pedig fogyáshoz vezet. Jól hangzik, nemde? A közösségi média is hangos a módszertől, és nem kétséges, hogy a diéta sok esetben valóban fogyáshoz vezet, ám orvosi körökben már jóval ellentmondásosabb a megítélése. Cikkünkben három dietetikus szakember véleményével ismerkedhettek meg.

 

Miért nem ajánlják?

Audra Wilson dietetikus azért nem tartja jónak a ketogén diétát, mert úgy véli, hogy egyáltalán nem fenntartható, hiszen a legtöbb esetben az embereknek egyszerűen hiányozni kezdenek a szénhidrátok. És nem is a süti vagy a kenyér utáni csillapíthatatlan vágyról van most szó, hanem inkább a zöldségek vagy a tejtermékek hiánya az, ami előbb-utóbb a legtöbb diétázónál jelentkezik. Azzal, hogy bizonyos ételcsoportokat teljesen kizárunk a táplálkozásunkból, szinte betarthatatlanná válik a diéta. Tapasztalata szerint a diétázók bár elkezdenek fogyni, ám a fenti okok miatt hamar abbahagyni kényszerülnek a kúrát, így a kilók is rögtön visszajönnek.

Michele Fumagalli szerint a ketogén diéta „mindent vagy semmit” módszer, vagy az életünk részévé tesszük, vagy elbukunk vele. És a fogyókúra pont nem olyan dolog, amit egyszerű az életünk részévé tenni…

Kirsten Kirkpatrick szerint pedig sokan úgy fognak bele a ketogén diétába, hogy úgy gondolják, bármit megehetnek, ami nem tartalmaz szénhidrátokat. Ez pedig helytelen szemlélet, főleg akkor, ha a diétát követően továbbra is ezt az elvet vallják.

 

Ellenérvek egészségügyi szempontból

Kirkpatrick és Fumagalli szerint a diéta egészségügyi kockázatokat hordoz. Sokaknak egyszerűen bele sem szabadna kezdenie, ilyenek például az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben, étkezési rendellenességben szenvedők, illetve a várandós nők. Az is komplikációkhoz vezethet, ha valaki szívproblémák mellett, illetve epehólyag eltávolítás után vág bele.  

 

Ajánlható mégis?

A ketogén diéta alkalmas bizonyos betegségek kezelésére, ám a legtöbb kezelés hatékonyságára még nincsenek meggyőző bizonyítékok. Az egyik ilyen betegség az epilepszia, különösen gyermekkorban. Az epilepsziás rohamok az agyból indulnak ki, így ha megvonjuk a szervezettől a glükózt – az agy legfőbb üzemanyagát –, az csökkentheti a rohamok gyakoriságát.

Egy másik betegség, amellyel kapcsolatban folynak a kísérletek, éppen a fent említett 2-es típusú cukorbetegség. A ketogén diéta ugyan csökkenti a vércukor- és inzulinszintet, ám a kutatások a hatékonyság és a kockázatok vizsgálatával, elemzésével kapcsolatban még gyerekcipőben járnak.

 

De mi a helyzet a fogyással?

Abban mindhárom dietetikus egyetértett, hogy a ketogén diéta gyors fogyással járhat, bár a súlycsökkenés a diéta elején csak a folyadékveszteség miatt indul be. Ajánlják továbbá az orvosok olyan esetben is, amikor a páciens falási rohamokkal küzd. Mindenesetre ha azt fontolgatnánk, hogy ketogén diétába kezdünk, előtte ajánlott felkeresni egy táplálkozási tanácsadót, és kikérni a véleményét.

 

Forrás: popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A keto megrövidítheti az életünket

A keto megrövidítheti az életünket

És érvényes ez minden alacsony szénhidrátos étrendre. Egy friss tanulmány szerint.
5 keto-mítosz lerombolva

5 keto-mítosz lerombolva

Rengeteg hiedelem övezi ezt az alacsony szénhidrátos diétát. De vajon mi ezekből az igaz?
5 sztár, akik ketoznak

5 sztár, akik ketoznak

Amikor hírességekről van szó, mindig érdekel minket, hogyan tartják magukat formában.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!