Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi a dietetikusok véleménye a ketogén diétáról?

2019. April 12.

A rendkívül kevés szénhidrát elfogyasztására alapozó ketogén diéta követői tábora egyre csak növekszik szerte a világon. A diéta lényege roppant egyszerű: a cukor- és szénhidrátbevitel korlátozásával a máj szénhidrátok helyett zsírok elégetésére kényszerül, ez pedig fogyáshoz vezet. Jól hangzik, nemde? A közösségi média is hangos a módszertől, és nem kétséges, hogy a diéta sok esetben valóban fogyáshoz vezet, ám orvosi körökben már jóval ellentmondásosabb a megítélése. Cikkünkben három dietetikus szakember véleményével ismerkedhettek meg.

 

Miért nem ajánlják?

Audra Wilson dietetikus azért nem tartja jónak a ketogén diétát, mert úgy véli, hogy egyáltalán nem fenntartható, hiszen a legtöbb esetben az embereknek egyszerűen hiányozni kezdenek a szénhidrátok. És nem is a süti vagy a kenyér utáni csillapíthatatlan vágyról van most szó, hanem inkább a zöldségek vagy a tejtermékek hiánya az, ami előbb-utóbb a legtöbb diétázónál jelentkezik. Azzal, hogy bizonyos ételcsoportokat teljesen kizárunk a táplálkozásunkból, szinte betarthatatlanná válik a diéta. Tapasztalata szerint a diétázók bár elkezdenek fogyni, ám a fenti okok miatt hamar abbahagyni kényszerülnek a kúrát, így a kilók is rögtön visszajönnek.

Michele Fumagalli szerint a ketogén diéta „mindent vagy semmit” módszer, vagy az életünk részévé tesszük, vagy elbukunk vele. És a fogyókúra pont nem olyan dolog, amit egyszerű az életünk részévé tenni…

Kirsten Kirkpatrick szerint pedig sokan úgy fognak bele a ketogén diétába, hogy úgy gondolják, bármit megehetnek, ami nem tartalmaz szénhidrátokat. Ez pedig helytelen szemlélet, főleg akkor, ha a diétát követően továbbra is ezt az elvet vallják.

 

Ellenérvek egészségügyi szempontból

Kirkpatrick és Fumagalli szerint a diéta egészségügyi kockázatokat hordoz. Sokaknak egyszerűen bele sem szabadna kezdenie, ilyenek például az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben, étkezési rendellenességben szenvedők, illetve a várandós nők. Az is komplikációkhoz vezethet, ha valaki szívproblémák mellett, illetve epehólyag eltávolítás után vág bele.  

 

Ajánlható mégis?

A ketogén diéta alkalmas bizonyos betegségek kezelésére, ám a legtöbb kezelés hatékonyságára még nincsenek meggyőző bizonyítékok. Az egyik ilyen betegség az epilepszia, különösen gyermekkorban. Az epilepsziás rohamok az agyból indulnak ki, így ha megvonjuk a szervezettől a glükózt – az agy legfőbb üzemanyagát –, az csökkentheti a rohamok gyakoriságát.

Egy másik betegség, amellyel kapcsolatban folynak a kísérletek, éppen a fent említett 2-es típusú cukorbetegség. A ketogén diéta ugyan csökkenti a vércukor- és inzulinszintet, ám a kutatások a hatékonyság és a kockázatok vizsgálatával, elemzésével kapcsolatban még gyerekcipőben járnak.

 

De mi a helyzet a fogyással?

Abban mindhárom dietetikus egyetértett, hogy a ketogén diéta gyors fogyással járhat, bár a súlycsökkenés a diéta elején csak a folyadékveszteség miatt indul be. Ajánlják továbbá az orvosok olyan esetben is, amikor a páciens falási rohamokkal küzd. Mindenesetre ha azt fontolgatnánk, hogy ketogén diétába kezdünk, előtte ajánlott felkeresni egy táplálkozási tanácsadót, és kikérni a véleményét.

 

Forrás: popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A keto megrövidítheti az életünket

A keto megrövidítheti az életünket

És érvényes ez minden alacsony szénhidrátos étrendre. Egy friss tanulmány szerint.
5 keto-mítosz lerombolva

5 keto-mítosz lerombolva

Rengeteg hiedelem övezi ezt az alacsony szénhidrátos diétát. De vajon mi ezekből az igaz?
5 sztár, akik ketoznak

5 sztár, akik ketoznak

Amikor hírességekről van szó, mindig érdekel minket, hogyan tartják magukat formában.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!