Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A keto megrövidítheti az életünket

És érvényes ez minden alacsony szénhidrátos étrendre. Egy friss tanulmány szerint.
2018. September 16.

Kutatók kimutatták, hogy egy 50 körüli ember, aki mértékletesen fogyaszt szénhidrátot (étrendjének 50-55%-a szénhidrát), áltagosan 4 évvel tovább él, mint az, akinek rendkívül alacsony a szénhidrátbevitele (étrendjének kevesebb, mint 30%-a szénhidrát), és 2 évvel tovább, mint az, aki étrendjének 30-40%-a szénhidrát. Ez a felfedezés azért lehet fontos a ketozóknak, mert az ő kalóriabevitelüknek csupán 5-10%-a szénhidrát.

Ez egy több mint 15,000 amerikait vizsgáló kísérletből derült ki. Az alanyok 25 éven keresztül folyamatosan beszámoltak arról, mit fogyasztottak és milyen mennyiségben. Ezekből az adatokból a kutatók kiszűrték, hány kalóriát visznek be az alanyok, és azok milyen elosztásban tartalmazzák a makrotápanyagokat.

Emellett a kutatók rávilágítanak arra is, hogy a túlzott szénhidrátfogyasztás is egészségtelen. Akinek a kalóriabevitelük több mint 65%-a szénhidrát, azok 1 évvel kevesebbet élnek meg, mint a mérsékelt szénhidrátfogyasztók.

Akik kevesebb szénhidrátot fogyasztanak, a hiányt nem zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű termékekkel töltik ki. Pedig ezek betegségmegelőző fitokémiai anyagokat, egészséges zsírokat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. A ketózók például szinte teljesen eliminálják a gyümölcsöket, helyettük pedig magas zsírtartalmú, ketobarát ételeket fogyasztanak (feldolgozott hús, bacon).

Másrészről a sok szénhidrátot fogyasztók rengeteg feldolgozott, finomított szénhidrátot visznek be (pl.: fehér kenyeret, cukros müzlit, cukrozott üdítőket). Ezek komoly egészségügyi panaszokhoz vezetnek: elhízást, kettes típusú cukorbetegséget, szívbetegségeket okozhatnak.

Mint mindig, ez esetben is a mértékletesség a kulcs. Egy átlagos felnőtt nő kalóriabevitelének 45-65%-a szénhidrát, 10-35%-a fehérje, 20-35%-a pedig zsír kell, hogy legyen. Az arányok nemtől, életkortól, aktivitási szinttől függően változhatnak.

via: Delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ennyi szénhidrátot kell bevinni a keto alatt

Ennyi szénhidrátot kell bevinni a keto alatt

Igenis, kell a szénhidrát akkor is, ha épp ketozunk.
Ezt az 5 kaját kerülni kell a keto diéta alatt

Ezt az 5 kaját kerülni kell a keto diéta alatt

A magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diétában ez az öt tiltott dolog
Mik azok a ketonok?

Mik azok a ketonok?

Ha ketogén diétát folytatunk, akkor a vizeletben levő ketonok a cél, viszont ha cukorbetegek vagyunk, akkor az épp hogy veszélyes előjel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!