Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mik azok a ketonok?

Ha ketogén diétát folytatunk, akkor a vizeletben levő ketonok a cél, viszont ha cukorbetegek vagyunk, akkor az épp hogy veszélyes előjel.
2018. July 12.

A ketogén diéta magas zsírtartalmú és korlátozott szénhidráttartalmú étrendet ír elő. Ennek célja, hogy a szervezetet átállítsuk zsírégetés üzemmódba. Alapjában véve veszélytelen, viszont cukorbetegeknek nem ajánlott – a ketonok miatt.

Mik azok a ketonok?

Alapból a lebomlott zsír eredményei. Normális esetben a szénhidrát – vagyis a glükóz – ad energiát a szervezetnek, viszont ha ebből nem kap eleget, akkor a zsírt kezdi el bontani. Ahogy a testünk oxidálja a zsírt, úgy ketonok termelődnek a májban. Ez két okból történhet: ha nem eszünk elég szénhidrátot, vagy ha a szerveztünk nem termel inzulint.

Inzulin nélkül a vérben levő cukrot nem tudja a szervezet energiaforrásként hasznosítani, így a zsírt kezdi el lebontani, ami miatt a vérben savas ketonok épülnek. Ezért tesztelik a szervezetükben levő ketonokat a keto étrenden élők. Nekik pozitív jelzés, ha a vizeletükbe ketonok kerülnek. A cukorbetegeknek viszont inkább vészjósló jel – ha nem kezelik, akkor halálos betegséggé is alakulhat.

Előjelek, hogy tesztet kell végeznünk

Több mindent figyelembe kell venni: a stressz, betegségek, fertőzések is arra késztethetik a szervezetünket, hogy több ketont termeljen. A tünetek így kissé homályosak, de ha az alábbiakat tapasztaljuk, végezzünk el egy tesztet.

  • gyengeség, fáradtság
  • hasmenés, hányás
  • nagyfokú szomjúság, szájszárazság
  • gyakori vizelés
  • zavarodottság
  • gyümölcsös illatú lehelet
  • nehéz légzés

Hogyan tudunk tesztelni?

A gyógyszertárakban kaphatók vizelet tesztcsíkok, amelyekkel könnyen elvégezhetjük a tesztet és hamar megkapjuk az eredményt. Rá kell pisilni a tesztcsíkra, várni a leírásban olvasható ideig, amely alatt a csík elszíneződik. Ezután leolvashatjuk az eredményt. A sötétebb szín magasabb ketogéntartalmat jelent.

Mit tegyünk, ha megemelkedett a ketonszint?

Ha a ketonszint alacsony és a közérzetünk is jó, végezzük el a tesztet még egyszer, néhány óra elteltével. A két teszt között igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, és kerüljük z aktív testmozgást, hiszen az megnöveli a ketonok szintjét.

Ha normál eredményt kapunk, keressük fel az orvosunkat, aki akár telefonon keresztül is adhat néhány tippet – lehet, hogy csak a vércukorszintünk lett hirtelen alacsonyabb. Viszont ha a ketonszintünk magas, rossz a közérzetünk, hányingert érzünk, szédülünk, menjünk be az orvosunkhoz. Ilyen esetben lehet, hogy erőteljesebb kezelésre van szükségünk, hogy megállítsuk a ketonok kialakulását.

via: Prevention

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Milyen alkoholt válasszunk, ha keto diétát tartunk

Milyen alkoholt válasszunk, ha keto diétát tartunk

Különleges étrendek alatt sem kell mindig nemet mondanunk egy iszogatós péntek estére, csak figyeljünk arra, mit választunk.
Egy amerikai személyi edző a ketonak köszönheti bomba formáját

Egy amerikai személyi edző a ketonak köszönheti bomba formáját

Hihetetlen, hogy csak kicsivel több mint két hét kellett az átalakuláshoz
Ezt az 5 kaját kerülni kell a keto diéta alatt

Ezt az 5 kaját kerülni kell a keto diéta alatt

A magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diétában ez az öt tiltott dolog

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!