Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kerüld el az álmatlan éjszakákat – eláruljuk a minőségi alvás 6 titkát!

2020. July 10.

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy ébren hánykolódtunk egész éjjel. Különösen kínzó állapot, ha ilyenkor ott lebeg a szemünk előtt: az óra reggel hétkor kérlelhetetlenül csörögni fog. Az emiatt érzett szorongás tovább nehezíti az elalvást, beindítva a sokak által ismert ördögi kört. Íme 6 bizonyítottan hatásos tipp a minőségi alvás elősegítésére – ezek segíthetnek meghozni a várva várt álmot.

Keresd a nap során a természetes fényt!

Sokan nem is hinnék, mennyit számítanak a megfelelő fényviszonyok már az éber óráinkban is. A nappali, természetes fény és az éjjeli sötétség segít pontosan beállítani a bioritmusunkat: olyannyira, hogy az álmatlansággal küzdők 83 százaléka alszik el könnyebben, ha növeli a nappal világosban töltött órák számát.

Szedj melatonin tartalmú étrendkiegészítőt!

A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, ami agyunkat arra készteti, hogy „relax módba” kapcsoljon. A pihentető alvás egyik záloga ez. A tanulmányok eredménye magáért beszél: a melatonint szedők fele merül álomba könnyebben, mint a többiek. A szer nálunk vény nélkül kapható, és szerencsére semmilyen káros mellékhatásáról nem számoltak be.

A minőségi alvás megfelelő hőmérsékletet kíván

Mindannyian ismerjük a forgolódást a forró nyári estéken. Fontos, hogy megtaláljuk az optimális hőfokot, ami egyes kutatások szerint még a zajszintnél is jobban befolyásolja az alvás minőségét! A pihentető alvás a legtöbb ember számára 20 fok körüli hőmérsékleten valósul meg.

Álmatlan éjszaka ellen vegyél relaxáló fürdőt

Egy kellemes kádfürdő vagy forró zuhany mindig jó hatással van az ember lelkiállapotára, de számos tanulmány szerint a pihentető alvás megvalósulásában is szerepet játszik. Különösen igaz ez az idősebbek esetében. A szakemberek szerint lefekvés előtt legfeljebb másfél órával szükséges fürdőt venni. Ha épp nem szívesen mártanánk vízbe magunkat, egy forró lábfürdő is meghozhatja a kívánt hatást.

Minőségi alvás megfelelő matraccal

Sokan csodálkoznak, vajon miért alszanak jobban egy hotelben? Nos, ez általában az „idegen” matrac minőségének köszönhető. A legjobbak ugyanis a test formájához idomuló úgynevezett memóriahabos matracok. Ám felmerülhetnek speciális igények is: ha például valaki gerincproblémákkal küzd, számára a magas keménységű matrac az ideális.

Sportolj rendszeresen – de ne lefekvés előtt!

Kívülről fújjuk, hogy a sport egyéb jótékony hatásai mellett kellemesen fáraszt is. Ez azonban csak akkor elmondható, ha napközben végezzük. Az edzés során felszabaduló hormonok ugyanis stimulálják az idegrendszerünket, így közvetlenül utána jóval éberebbek lehetünk, a minőségi alvás pedig csupán vágy marad. Ha azonban megfelelő időpontban végezzük a napi mozgást, lefekvés után kétszer olyan gyorsan zuhanhatunk álomba.

Forrás: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!