Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért álmosít a vörösbor?

2022. February 12.

A vörösbor előnyösnek mondott élettani hatásai mindenki számára ismertek. Tele van antioxidánsokkal, segít kordában tartani a koleszterinszintünket és jó karban a szívünket, sőt még egy sima megfázás esetén is hasznos lehet. Természetesen csak mértékkel fogyasztva! 

Bizonyára megtapasztaltuk már, hogy akár egy pohár bor elfogyasztása is elálmosíthat, de ha ezt az alkohol nyugtató hatásának tudtuk be, akkor tévedtünk. A vörösbor alapjául szolgáló szőlő héja ugyanis sok tannint és melatonint tartalmaz, ami aztán a borba is bekerül.

A melatonin egy természetes altató hormon, ezért ha este például piros szőlőt eszünk, valószínűleg jobban fogunk aludni. Viszont a borban, az alkohollal együtt nemcsak altató, hanem kifárasztó hatással is bír! 

Gondolhatnánk, hogy az alkohol és a melatonin együtt különösen jól ki tud ütni, ha tényleg gyorsan el szeretnénk aludni, de ez sem ilyen egyszerű. Ugyan valóban elalszunk tőle, de az alvás tényén felül annak minősége is számít, azaz kipihentnek fogjuk-e érezni magunkat ébredés után. Az alkohol pedig pont azt akadályozza meg, hogy az alvás pihentető legyen.

 

Tipp: A dögös vörös – mindent a vörösborról 

 

Ha a bor nem az igazi, akkor mit ihatunk alvásunk minőségének javítása érdekében? Először is fontos – talán a legfontosabb –, hogy alvásunkban meglegyen a rendszeresség. Ha lehet, próbáljunk meg minden nap ugyanakkor feküdni és kelni, hogy hozzá tudjon szokni a szervezetünk. Inni gyógynövényteát vagy tejet ajánlott lefekvés előtt, és jobb tényleg csak végső esetben nyugtató vagy altató szerekhez nyúlni. És persze ott a már említett szőlő is, ha csemegéznénk valamit elalvás előtt. 

 

Kipróbálnád? 

Sirtfood-diéta: fogyókúra csokoládéval és vörösborral

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csoki, bor, tea? Mind lehet egészséges!

Csoki, bor, tea? Mind lehet egészséges!

Iktass be olyan előnyös csemegéket is, mint a bogyós gyümölcsök!
Ezt nem láttuk jönni - Oreo-ízű vörösbor jöhet?

Ezt nem láttuk jönni - Oreo-ízű vörösbor jöhet?

B-or-eo, a keksz és az alkohol párosa - ezzel nem nagyon lehet mellélőni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!