Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Naná, hogy boroztak az ókori Egyiptomban is!

2021. szeptember 25.

Rengeteg mindent köszönhetünk a rómaiaknak, beleértve egy sor ma is használt találmányt és módszert, de az ókori egyiptomiaknak sem kell szégyenkezniük, ha ötletességről van szó. Ők alkották meg az első fogkrémet, a tekejáték ősét, és persze máig álló építményeik sokasága is bizonyítja civilizációjuk fejlettségét.

Sok vita zajlik az ókori egyiptomiak életének bizonyos aspektusairól – mint politika és háborús stratégia –, viszont érdekes párhuzamokat felfedezni a mindennapi élet ókori és mai módja között. Volt náluk például aktuális divat és változó divatirányzatok, táblás társasjátékokkal játszottak, sporteseményeket rendeztek, szurkoltak és szerették a szaftos vicceket. Nem vetettek meg egy-két pohárka alkoholt sem, és ahogy tárolták az italokat, az teljesen ismerős lehet a ma emberének is.

Az ókori egyiptomiaknak bonyolult borospincéik voltak

Az egyiptomi életmódnak fontos részét képezték alkoholos italok, olyannyira, hogy ők voltak az elsők, akikről tudjuk, hogy sört főztek. A bor a jómódúak itala volt, akik megengedhették maguknak a saját szőlőbirtokot. Egy 2019-es ásatáson felfedeztek egy bonyolult pincerendszert, ami a régészek szerint segített egy jól beállított állandó értéken tartani az ott tárolt bor hőmérsékletét. Bort sajnos nem találtak a pincében, pedig nagyon érdekes lett volna elemezni a több ezer éves italt, de a fejlett pince bizonyítékul szolgál arra, hogy milyen nagy jelentőséget tulajdonítottak a bornak, illetve az is kiderült mindebből, hogy az italok minősége mai szemmel is nagyon jó lehetett.

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Édenmag vagy kardamom otthonra, jöhet?

Édenmag vagy kardamom otthonra, jöhet?

Fűszerezzük fel gyömbérfélékkel a lakást, ahogy talán eddig még nem tettük.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.