Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Helló, péntek! Szuper hírrel szolgálhatunk a hétvégére: a sör egészséges!

2019. July 19.

Azt már régóta mondogatják, hogy a vörösbor mértékkel fogyasztva egészséges, de a sörről eddig nem nagyon terjedtek el ehhez hasonló nézetek. Az elmúlt időszakban viszont készült pár tanulmány, amelyekből kiderül, hogy visszafogottan, normális keretek között fogyasztva a sör is egészséges. Lássuk, milyen pozitív élettani hatásokkal számolhatunk, ha legurítunk 1-1 korsóval! 

 

Erős csontok

Azt szokták mondani, hogy a gyerekeknek azért kell sok tejet inniuk, mert attól erősebbek lesznek a csontjaik. Most kiderült: a felnőttek a tejet sörre válthatják. Az ital nem kalciumot, hanem szilikont tartalmaz, erre szintén szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy csontjaink egészségesek maradjanak. Nem mindegy azonban, hogy milyen sör kerül a korsónkba, ugyanis a világos sörök és IPA-k tartalmazzák a legtöbb szilikont.

 

Jó a fogainknak

A Guinness sörrel végeztek egy érdekes kísérletet: megvizsgálták, hogy mennyire képes hatékonyan elpusztítani a szánkban élő, fogszuvasodásért felelős baktériumokat. Kiderült, hogy az ismert brit sör igen erős baktériumölő hatással bír, és bár nem váltja ki a rendszeres fogmosást, de nem is káros a fogyasztása ebből a szempontból.

 

Mindennapi rost

A két világháború között a Guinness-t orvosságnak tartották, várandós nőknek és szoptató anyáknak kimondottan ajánlották a fogyasztását. Ezek az idők elmúltak ugyan, de tény, hogy magas B-vitamin és rosttartalma miatt a Guinness segíti az emésztést, kordában tartja a vércukor- és koleszterinszintet, valamint még jóllakottságérzetet is kelt.

 

Csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Egy 70 ezer emberen végzett kutatás szerint akik mértékkel, de fogyasztanak sört, kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek. Férfiak esetén az ideális mennyiség heti 1-6 korsó sör, ám ha ennél többet fogyasztunk, az pont növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

 

Megelőzheti a szívproblémákat

Egy 200 ezer főn végzett kutatás alapján állítják a szakértők, hogy napi egy sör 31%-kal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Ennek oka az alkohol lehet, amely növeli a „jó koleszterin” szintjét szervezetünkben, ez pedig megvédhet a szívbetegségektől.

 

Miért nem tudtuk eddig, hogy a sör egészséges?

A legtöbb fenti tanulmány kihangsúlyozza, hogy a sör túlzott fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, hiszen annak már negatív egészségügyi következményei lehetnek. Illetve fontos továbbá kiemelni, hogy semminek sem lehet önmagában vizsgálni a hatását. Végeredményben a mértéktartás a kulcs, léteznek pozitív hatások, ám betegség esetén inkább forduljunk orvoshoz, és ne a kocsmában próbáljuk magunkat kikúrálni.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!