Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Asahi Super Dry, a száraz sör – ezzel az itallal egy teljes menüsort végigkóstolhatsz

2019. June 20.

Ha azt mondjuk bor, senki sem fogja furcsállni a „száraz” kifejezést. Sör esetén viszont jobban felkapjuk a fejünket, pedig az Asahi Super Dry, Japán egyik legnépszerűbb söre pont ezt tudja: száraz, tiszta és gyors lecsengésű, így a legkülönbözőbb típusú ételek mellé kínálhatjuk kísérőként.

A sör fenti különleges tulajdonságait a japán sörfőzési szabványoknak, az innovatív erjesztési technológiának és a legjobb minőségű, eredeti receptúra alapján válogatott alapanyagoknak köszönheti, mi pedig csak örülünk, hogy létezik, hiszen így kinyílnak a lehetőségeink: már nem csak bort, hanem sört is önthetünk vacsoravendégeink poharaiba – az előételtől egészen a desszertig.

 

Karakuchi – a „száraz” ízvilág

Bár a német sörfőző hagyományok alapján Oszakában megalkotott Asahi sör több mint 130 éves múltra tekint vissza, az igazi áttörést az 1980-as évek végére tehető japán innováció hozta el a márkának. Az egyedi sörfőzési eljárás eredménye az a stílusteremtő friss, tiszta, gyorsan lecsengő „száraz” ízvilág, amit japánul a karakuchi szó ír le pontosan. Az Asahi már Magyarországon is egyre szélesebb körben elérhető nem csak japán éttermekben, hanem nagy üzletláncokban, független boltokban, sőt több helyen egyenesen csapról is kérhetjük.

 

Sóstól az édesig, cikázva a nemzetek konyhái között – ezt a sört bármilyen ételhez kínálhatjuk

Hazánk egyik legismertebb japán séfje, Maki Stevenson és Szőke Dóra szaké-sommelier, gasztronómiai szakértő különleges kóstolómenü segítségével mutatta be, hogy a békési lángolt kolbászos perectől a füstölt harcsán át az akácmézes süteményig milyen sokoldalú kísérő lehet a „száraz” ízű sör.

„Japánban a sörözéshez hozzátartozik az étkezés is. Az izakayának nevezett bárokban számtalan különböző apró falat kíséri a sört, és az Asahi népszerűségét éppen az adja, hogy minden alkalomhoz, a legváltozatosabb fogásokhoz illik, hiszen friss ízű, nem teng túl, gyorsan lecseng, és ezáltal nem nyomja el az étel ízét” – mondta el Szőke Dóra, aki szaké-sommelier-ként nem véletlenül került az Asahi mellé, hiszen a karakuchi ízjegyet eredetileg a japán rizsborok jellemzésére használták.

„Ha az ember az étel ízét szeretné érezni, esetleg többféle ételt kóstol, akkor sokkal üdítőbb, kellemesebb, ha a kísérő sörnek nincs hosszú utóíze. Ezt mutattuk meg az Asahi kóstolómenüvel, amiben nem ragaszkodtunk a japán alapanyagokhoz és fogásokhoz. Éppen azt szerettük volna demonstrálni, hogy a karakuchi ízvilág a magyar, olasz, francia vagy akár a fúziós ételek kíséretéül is szolgálhat” – mondta el Maki Stevenson.

„Japán egyik legnépszerűbb söre immár másfél éve hazánkban is széles körben elérhető. Az Asahi főzőmesterei azt tartották szem előtt a termék megalkotásakor, hogy az kifejezetten ételek kísérőjeként legyen fogyasztható. A sörünk friss, száraz íze, melyet egy gyors, tiszta lecsengés követ, valóban bármilyen ízhez  – a sóstól az édesig – és bármely nemzet ételéhez kitűnően párosítható. Ezt a sokszínűséget szerettük volna megmutatni mostani ízutazásunkkal is” – mondta Hruska Rita, a Dreher Sörgyárak nemzetközi márkáiért felelős marketing menedzsere.

 

Tényleg mindenhez passzol? Igen! Mutatjuk a kóstolómenüt

A különleges ízutazáson a kóstolást három előétellel (illetve snackkel), sütőben sült zöldségchipsszel, kolbászos pereccel és bruschettával kezdtük. Az édeskésre sült zöldségek épp úgy passzoltak a sörhöz, mint a teljesen más ízjegyeket felvonultató, kifejezetten magyaros kelt perec, amelynek tésztájába kis darabkákra vágott békési lángolt kolbász került. Ezután gyorsan egy olasz trattoria teraszán találtuk magukat, érkeztek ugyanis a kis bruschetták konfitált koktélparadicsommal, ricottával, fenyőmaggal és egy szokatlan elemmel: aranymazsolával. Az olaszos ízvilág és az édes mazsola mellé a száraz lecsengésű kortyok kifejezetten jól estek.

Főfogásokból szintén három teljesen eltérő karakterű ételt kóstoltunk. Elsőként Onsen Tamago, azaz tökéletes tojás érkezett ázsiai dashival és pak choi-jal, az umamiban gazdag fogást ugyanolyan kellemesen kiegészítette az Asahi Super Dry, mint az előételhez visszakapcsolódó tavaszi répás és cukkinis frittert (ezt egyébként füstölt harcsa és intenzív, tormás majonéz mellé tálalták) és a thai halas pogácsát, amit korianderes mártogatós egészített ki.

Az édesség-sör kombináció jelentette talán a legizgalmasabb párosítást számunkra. A kis tart akácmézes, citromos és édes tojáshabos jegyekkel bírt, a pár falat intenzív, édes ízbomba szinte kívánta a száraz, friss ízt, azaz az Asahi a desszertnél is kiválóan teljesített.

A sokszínű menü bizonyítja: ezt a sört tényleg bármilyen ételhez társíthatjátok. Kifejezetten ajánljuk nyári grillezésekhez, mi azóta már összekóstoltuk édes csilis páccal készült tarjanyársakkal, mondanunk sem kell, hozta azt a harmóniát, amit vártunk. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!