Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Ahogy múlik a nyár, úgy váltják fel szépen lassan az esti borozásokon a könnyű nyári borokat a testesebb vörösek. Na, de melyiket válasszuk? Segítünk. Borsulinkban nem lesz vizsga, de a kóstolás kötelező!

A dögös vörös

Ahogy múlik a nyár, úgy váltják fel szépen lassan az esti borozásokon a könnyű nyári borokat a testesebb vörösek. Na, de melyiket válasszuk? Segítünk. Borsulinkban nem lesz vizsga, de a kóstolás kötelező!
2014. September 7.

Hagyjuk most a reservatrolt – a borban rejlő rejtélyes fito-összetevőt, amiről havonta változó arányban kiderül kétszer, hogy életmentő antioxidáns, illetve ennek az ellenkezője. Meg hagyjuk azt is, hogy a “Hölgyek” a rozét meg az édeset, az “Urak” a testes vöröset kedvelik. Csípős őszidőben, téli vacsorákon, ünnepi asztalon ott a helye egy üveg tisztességes vörösnek. Nagyon leegyszerűsítve, de ezt várhatjuk a Magyarországon termelt leggyakoribb fajtáktól.

Cabernet Franc

Íz: ibolya, áfonya, földes ásvány, fekete olívabogyó, kávé
Francia klasszikus, a következő két fajtával együtt a bordói házasítások csersavas, testet adó alanya. Pörkölt kávéra emlékeztető ízjegyei fanyar tanninos érzettel párosulnak a szájban. Nálunk az ásványi, a melegebb éghajlaton termelt újvilági borokban az illatos, áfonyás jegyek hangsúlyosak.

Cabernet Sauvignon

Íz: paprika, zöld olíva, gyógynövények, feketeribiszke, josta, som, meggy, szilvalekvár
A bordói fő összetevője, a világon szinte minden szőlőtermő vidéken előfordul, Chilén át Ausztráliáig. Bora alapvetően fanyaran csersavas, de a termőhelytől függően törnek előtérbe az elegáns, zöld, friss, fanyar ízek, vagy épp az érett bogyósgyümölcsökre, lekvárra emlékeztető zamatok.

Merlot

Íz: eper, dinnye, cseresznye, ringlószilva
Ami a fehérek között a chardonnay, az a vörösborok között a Merlot: könnyen érthető, szerethető, házasítható, változatos, de nem túl karakteres. Legalább annyira könnyű beletrafálni a választásba, mint mellényúlni. Ügyes borász kezén nagy bort adhat, ami tíz évig is érik, mire a legjobbat nyújtja. Átlagon aluli változatai vékonyak, egyszerűek, a java viszont krémes-testes, zamatos.

Pinot Noir

Íz: gyökérzöldségek, cékla, paradicsom, szeder, aszaltszilva
Megédesíti a borbarátok napjait és megkeseríti a borászok életét. Nehéz jót kihozni belőle, de ha sikerül, a pincemester úgy érezheti: megérte a kínlódást. Szeszélyes és kiszámíthatatlan, törékeny, csélcsap fajta. Gyengébb eresztései habzóborként és közepes pezsgőkben végzik. Ha minden stimmel, akkor bársonyosan telt, lekvárra hajazó zamatú, nektárosan csurgó bor lesz belőle, amiben a légies könnyedség váltakozik veretes testességgel.

Kadarka

Íz: fűszerpaprika, túlérett egres, meggy, sherry, csokoládé
Balkáni fajta, a pinot noirhoz hasonló szeszélyes szépség, a hazai vörösek rút kiskacsája. Valamikori széles termőhelye leginkább Szekszárdi löszre szűkült. Jellegzetes, kerek, harmonikus savai adják az utánozhatatlan kadarka bukét, ami köré viszont a talajtól, műveléstől, feldolgozástól és évjárattól függően nagyon eltérő test és íz épülhet. Lehet vékony, paprikásan üde, gyümölcsös, könnyedén fűszeres,vagy éppen mély, rubinpíros-barnás tónusú, rumos meggy, konyakmeggy, csokoládé ízű. Egy kabátos-didergős őszi grillezésre szarvaskolbász mellé – telitalálat.

Kékfrankos

Íz: füstölt sonka, édesfűszer, paprika, bőr, szeder, ribiszke, cseresznye kompót
Kiemelkedően közepes – ez áll jól ennek a közép-európai, történelmi szőlőfajtának. Határozott savak, erős gyümölcsösség, visszafogott tannin, fűszeres szárazság. Mivel sok helyütt termesztik, jó mulatság  például gesztenyesütés és toroskáposzta kavargatás közben szisztematikus kóstolással összehasonlítani, hogy miben más egy hajósi, egri, szekszárdi vagy soproni, sőt, burgenlandi Blaufränkisch. A bikavér alapja.

Portugieser

Íz: aszalt meggy, szilva, fahéj, friss cseresznye
Leánykori nevén kékoportó, amit újabban nem használhatunk, mivel megtévesztően ibériai helynévre utal. Lágy, selymes, csillogó vörös, visszafogott savakkal és taninnal, ezért a csersavra érzékenyek is élvezhetik. Jóféle hétköznapi asztali, bár gondos, tölgyfahordós érleléssel meglepően összetett, fűszeres, komoly és szép bor is válhat belőle.

Zweigelt

Íz: meggy, bogyósok, málna, csipkebogyó, fahéj, ibolya
A nagy osztrák agroművész, Dr. Zweigelt keresztgyereke, a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták nászából született. Élénk rubin árnyalatú, könnyű, gyümölcsös, tanninban visszafogott. A gyümölcsös és a fűszeres között balanszíroz, de lekerekíti jellegzetes meggybefőtt utóíze. Sok izgalmas cuvée egyik összetevője.

Beaujolais (Gamay)

Íz: eper, málna, cseresznye
Szüret után a legkorábbi iható vöröst adja, a kínai középosztály nagy kedvence. Késő ősszel friss, világos, szinte csípős, ropogós, gyümölcsös, pezsgő karakterével kápráztat. Tavasszal, leárazva már csak tört kristálytükör – ilyenkor kerüljük el.

Shiraz / Syrah

Íz: bodzabogyó, szeder, fahéjas szilva,  borsikafű, szegfűszeg, füstölt sonka, vadhús, melasz, cserzett bőr, csokoládé
A kenguruk bora. Ausztrália és Kalifornia borászai verhetetlenek benne, bár a felső Rhône-völgyben is produkál meglepő eredményt, ahonnan származik. Az újvilági teltebb, mélyebb, gyümölcsösebb, a francia ásványos, savas, virágos, gyógynövényes. Magyarországon is kísérleteznek vele, változó eredménnyel.

Zinfandel

Íz: Málna, szeder, feketemeggy, mazsola, aszalt szilva
Horvátországból származik, kifejezetten alkoholos, éles, akár keleti fűszerekre emlékeztető, mégis édeskés beütésű, érdekes bor. Gyakran hagyják késői szüretre, kidomborítva az aszalt gyümölcsös, lekváros jegyeket.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vörösboros pirított kolbász és juhsajt birsalmasajttal

Kolbász, olívabogyó, birsalmasajt, sonka, juhsajt = kínálótál, amin mindenki megtalálja a neki valót.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!