Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kávé és energiaital vezetéshez: árt vagy használ?

2022. June 16.

A kávézás és az energiaital fogyasztás erősen megosztó téma, pláne, ha arról van szó, hogy vezetéshez mivel és mennyire pörgetjük fel magunkat. Nézzük, hogy az italok közül a kávé és az energiaital vezetéshez vajon jó választás-e?

 

Koffein és baleset

A szakértő véleménye előtt azonban itt egy érdekes vizsgálat 2013-ból. Ausztrál kutatók arra keresték a választ, hogy vajon a koffeinfogyasztás befolyásolja-e a baleseti statisztikákat a teherautósok körében. A sofőrök 43%-a fogyasztott az útja előtt vagy útközben valamilyen koffeint tartalmazó szert – teát, kávét, energiaitalt –, hogy ébren maradjon. A kutatók figyelembe vették a sofőrök életkorát, alvási szokásait, a megtett kilométereket, az éjszakai vezetés idejét, és egyértelműen az derült ki, hogy a koffeint rendszeresen fogyasztók 63%-kal ritkábban szenvedtek balesetet, mint azok, akik koffeinmentesen autóztak. A felmérést végző szakértők azonban azt is kiemelték, hogy ez csak rövid időszakokra érvényes, és a rendszeres megállás, megpihenés, az átgondolt munkarend és alvás is alapvetően fontos.

 

A koffeinfogyasztás egy szintig nem okoz gondot

„A koffeinnek számos pozitív tulajdonsága van. Jól használható az álmosság ellen, illetve javítja a munkabíró képességünket is – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform vezetője. – A kiegyensúlyozott étrendben a koffeinfogyasztás nem okozhat gondot, ha az nem lépi túl a napi 400 mg-ot. Ez körülbelül 4 csésze hosszú kávénak vagy 8 csésze fekete teának felel meg. Maga a kávé szinte energiamentes, egy csésze mindössze 2-3 kalória üresen. Ha cukor nélkül, esetleg édesítőszerrel és kevés tejjel vagy kávétejszínnel fogyasztjuk, a napi energiabevitelünkhöz akkor sem járul hozzá jelentősen.”

A szakértő érdekességképpen hozzáteszi, hogy alig 5-10 percre van szükség ahhoz, hogy a koffein hatásai megmutatkozzanak. Félóra alatt szinte a teljes mennyiség felszívódik és a vérkeringésbe kerül, majd körülbelül 4 óra alatt a felére csökken a koncentrációja.

Antal Emese szerint a rendszeres, napi 3-5 csésze kávét fogyasztók körében akár 15 százalékkal is csökkenhet a szív- és érrendszert érintő betegségek előfordulása. Vagyis tévhit, hogy a rendszeres kávéfogyasztással kockázatnak tesszük ki a keringési rendszerünket, és nőni fog a vérnyomásunk.

 

Tipp: Így issza a kávét Jennifer Lopez 

 

A felpörgető ital az alapfelszereltség része lett

Nagyon nagy divatnak örvendenek a különféle energiaitalok, egyre több ember kezében látjuk a fémdobozokat, sokan kávé helyett isszák. Vannak sofőrök, akiknek az autójában az energiaital lényegében már az alapfelszereltség része. Ezek az üdítőitalok koffeintartalmuk révén átmenetileg fokozzák a fizikai és szellemi teljesítőképességet, ébrenlétet, csökkentik a fáradtságérzetet.

„Ahogy azt már említettem, 400 mg koffein még belefér egy napba, egy deciliter energiaital pedig általában 15-38 mg-ot tartalmaz – magyarázza Antal Emese. – Vagyis az átlagos energiaital dobozonként kb. egy lefőzött kávéval egyenértékű koffeint juttat a szervezetbe. Ha mértéktelenül öntjük magunkba, könnyen elérhetjük a határértéket, és az már egy sor negatív tünetet válthat ki. Ám ha sok koffeint viszünk be rövid idő alatt (legurítunk egymás után több kávét vagy energiaitalt a hatás érdekében), az rosszulléthez vezethet.”

 

Energiaital vezetéshez: használ vagy árt?

A fentiek alapján teljesen logikusnak tűnik, hogy mielőtt a volánhoz ülünk felfrissítsük magunkat kávéval, energiaitallal. Igen ám, de az energiaitalnak (és úgy általában a koffeinfogyasztásnak) van egy álságos hatása: bár átmenetileg teljesítményérzetet ad, a fáradtsághoz vezető folyamatokat összességében nem lassítja, hanem épphogy felgyorsítja. A felpörgetett szakasz után intenzívebben jelentkezik a fáradtság, kimerültség, és az újabb „lökethez” ilyenkor már nagyobb dózisra van szükség.

„Azt javaslom, hogy a fáradtság ellen – pláne egy hosszabb autóút előtt – ne stimulánsokkal harcoljunk, hanem megfelelő pihenéssel. Ha sokat kell vezetnünk, kimerülten, fáradtan, éhesen ne induljunk neki, ilyenkor pihenni, enni és inni kell, nem pedig energiaitallal elfedni a tüneteket” – tanácsolja a dietetikus.

 

Ez is érdekelhet: 

Tudtad? A kávét valószínűleg kecskéknek köszönhetjük – 7 izgalmas tény a kedvenc feketénkről

 

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tudod hogyan készül az instant kávé?

Tudod hogyan készül az instant kávé?

Honnan ered? Hogyan készül? És mennyi koffeint tartalmaz?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!