Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudtad? A kávét valószínűleg kecskéknek köszönhetjük – 7 izgalmas tény a kedvenc feketénkről

2021. May 9.

A kávé és a kávézás sokak számára szinte rituálé. Rengetegen hódolnak ennek a szenvedélynek, és el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Készíts is egy frissen gőzölgő csésze kávét cikkünk mellé, amelyben érdekes kávés tényekről rántjuk le a leplet. 

 

A kávétól okosabbak leszünk

A kávéban található koffein hatására megemelkedik a dopaminszintünk, hatására agyunk idegei a szokottnál gyorsabban adják tovább az információt. Ettől javul a közérzetünk, a reakcióidőnk, és feltöltődünk energiával. Tehát nemcsak élénkebbek leszünk a reggeli kávénktól, hanem „okosabbak” is.

 

Túl lehet adagolni

A kávétúladagolás tünetei a szorongás, a szívdobogás, a szédülés vagy akár a hányás. Minden ember szervezete másként reagál egységnyi elfogyasztott koffeinre, és idővel rezisztencia is kialakulhat. Fogyasszuk mértékkel!

 

Étrendünkben a kávéban van az egyik legtöbb antioxidáns

A zöldségeknek és gyümölcsöknek lehet magas az antioxidáns-tartalma, de ha kávézunk, valószínűleg a kávé messze a legfőbb forrásunk. Ezek az anyagok megakadályozhatják bizonyos rákos megbetegedések, szívbetegségek és a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.

 

A délelőtti kávé hatékonyabb a reggelinél

Egy 2013-ban publikált tanulmány szerint élettani szempontból 9:30 és 11:30 között ideális kávézni. Ennek oka, hogy kortizolszintünk reggel 8 és 9 között a csúcson van, és emiatt eleve éberek vagyunk.

 

Rettenetesen drága is lehet

Ha azt hinnénk, hogy az 1000 forint feletti, kávézóláncokban kapható cukor-, kalória- és koffeinbombák drágák, gondoljunk csak egy különleges, Thaiföldről importált kávéra, amelynek kilója jócskán fél millió forint feletti összeget kóstál, különlegességét pedig elefántok közreműködésében kereshetjük. Az egyik kis thai falu mellett élő elefántok elfogyasztják a kávébabot, részben megemésztik, majd természetes úton távozik szervezetükből annak rendje és módja szerint. Az elefántok emésztőrendszerében fermentálódik a kávé, ez adja egyedi ízét és aromáját. Hasonló a Kopi Luwak, amit egy cibetmacska emészt meg félig, ennek a kávéfélének is 100 000 forint felett van kilója.

 

A kávézásért egykor halálbüntetés járt

A 17. században a török szultán, IV. Murád annyira utálta a kávét, hogy álruhát öltött, és egy 50 kilós karddal járta Isztambul utcáit. Amikor meglátta, hogy valaki kávét iszik, azt ott helyben lefejezte. Utódja kicsit elnézőbb volt a kávéfogyasztókkal szemben, első alkalommal, amikor valakit rajtakaptak, mindösszesen jól megverték, a második alkalommal viszont egy zsákba zárták, majd a folyóba hajították az elkövetőt. Mindezek ellenére mi is ismerjük a török kávét, ezek szerint még ez a drákói szigor sem volt eléggé elrettentő.

 

A kávét a kecskék fedezték fel

Nem tudjuk pontosan, mikor és kik kezdtek először kávét inni. Az egyik legismertebb legenda szerint Kaldi, egy etióp kecskepásztor vette észre, hogy állatai sokkal élénkebbek lesznek a kávébab elfogyasztásának hatására. Felfedezését jelentette a helyi apátságnál, majd az apátok el is kezdtek kávét készíteni.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!