Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudod hogyan készül az instant kávé?

Honnan ered? Hogyan készül? És mennyi koffeint tartalmaz?
2022. January 23.

Az instant kávéval kapcsolatban örökösek a viták: egyesek esküsznek rá, mások szerint az íze miatt nem is tartható „rendes” kávénak. Egy viszont biztos: roppant egyszerű elkészíteni. De mi is a különbség az „igazi” és az instant kávé között?

Az instant kávé is egész kávészemekből készül, ezeket megpörkölik, megőrlik, majd meg is főzik. Ezután a vizet kivonják a megfőtt kávéból, így később forró víz hozzáadásával újra kávévá „alakulhat”.

 

Az instant kávé története

Az első instant kávét 1771-ben készítették, kb. 200 évvel azután, hogy Európában elterjedt a kávéfogyasztás. Nagy-Britanniában aztán a 19. század közepén jelent meg egy olyan tábori kávé, ami vízből, cukorból, kávékivonatból és cikóriából készült, ezt már manapság is instant kávéként azonosítanánk.

A Nestlé 1938-ban kezdte forgalmazni a Nescafét, ami sokaknak egyet jelent az instant kávéval. Azóta is piacvezető, 2012-ben például az összes eladott instant kávé 74%-a volt Nescafé.

 

Hogyan készül?

Két fő módszer létezik. Az első alapján a megfőzött kávét forró levegőbe fújják, mintha pára lenne. A magas hőmérséklet miatt kiszárad, és mire visszaesik a talajra, apró kristályokká válik, mivel a víz elpárolog belőle.

A második módszer szerint a kávét megfőzik, majd fagypont alatti hőmérsékletre hűtik, ezzel gyakorlatilag kávé-jégkását nyerve. Majd a kását tovább hűtik egészen addig, amíg meg nem szilárdul. A keményre fagyott kávét granulátummá törik, a jeget elpárologtatják, így csak a kiszáradt instant kávé marad vissza. 

 

Zsírégetés koffeinnel? Mutatjuk, mire képes a kávé!

 

Ugyanannyi benne a koffein, mint a hagyományos kávéban?

Kevesebb, ami akár előny is lehet azok számára, akik kisebb mennyiségű koffeint szeretnének fogyasztani. Egy csésze instant kávéban 30-90 mg koffein van, egy csésze hagyományosban pedig 70-140 mg.

Az instant kávé egyik hátránya annak magasabb akrilamid tartalma. Ez egy potenciálisan káros vegyület, ami a kávészemek pirítása közben keletkezik, és akár kétszer annyi is lehet benne, mint a hagyományos kávéban. De természetesen még így sem éri el a veszélyes szintet. 

 

Ezt már olvastad? 

Fagyasszuk vagy sem a kávét?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!