Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Nem csak komposztra és kozmetikai célra jó a kávézacc!

2021. May 7.

Nagy lépés az, ha már nem simán a kukába szórjuk a kávézaccot, hanem például a komposztra vagy a virágládába, ám hasznos még egy darabig a konyhában is marasztalni ezt a sokoldalú „hulladékot”. Ha „zaccfiókunk” nincs is, mint a baristáknak, de egy kis edénybe érdemes félretenni a sűrű sötét masszát. Sütemény tésztájába is szórhatunk frissen, ízesítő céllal egy icipicit, de a húst kis mennyiséggel bedörzsölve puhaságot és markáns aromát kapunk. Ha virágvázába rakunk belőle, akkor hátráltatjuk a csokor hervadását. 

Szenzációs ez a homokszerű állaggal bíró anyag, ha a konyhapultot súroljuk, vagy az edényre lehetetlenül ráégett, rászáradt ételmaradékokkal kell bajlódnunk. A szemcsés masszának antibakteriális hatása is van, ami szintén előnyös mostanság, és a rendetlenkedő lefolyót és WC-t is kipucolhatjuk, ha beleengedjük. Még kandalló és grill kitakarításánál is pozitívak a tapasztalatok, színező ereje miatt textil és papír festéséhez is bevethető. Folttisztításra langyos vízzel dörzsölve ugyanígy jó, a sötét bútorok karcos felületeit az olajtartalmú zaccal szinte újjá varázsolhatjuk.

Attól se ódzkodjunk, hogy saját magunkon tapasztaljuk meg a „feketeleves” antioxidánsokban dús melléktermékének jó hatásait: arc- és testradírozáshoz ajánlott, hajpakolásként szintén serkentőleg hat a fejbőrre. A véráram felpörgetése a narancsbőr ellen dolgozik, de a kopaszodást gátló samponok sem véletlenül tartalmaznak koffeint. Bátrabbak házi szappant is készíthetnek belőle, hagymapucolást követően pedig a markáns szagot tünteti el az ujjainkról. A friss zacc kiszárítva szagfogónak is kiváló: ha a cipőink vagy szekrényeink – akár a hűtő –  illatát szeretnénk kicsit megjavítani, akkor érdemes elhelyezni egy-egy kiporciózott adagot belőle. 

A lakásban fel-alá masírozó hangyák is inkább irányt váltanak, ha az útjukba szórunk egy csipetnyit. A bolhák szintén nem csípik ezt az aromát, így a kutya szőrét is át lehet dörzsölni vele fürdetéskor, amit aztán ki is kell mosni a bundából. Ha a macskát szeretnénk távol tartani egy szobától vagy a kert egy részétől, akkor egy próbát megér egy kis őrlemény kihelyezése. A kerti mécsesbe vagy párologtatóba szórt zacc pedig a döngicsélő rovarokat riasztja el. 

A kertben – a komposztáláson túl – szét is hinthetjük, a meztelencsigákat és hangyákat elterelendő, a hasznos giliszták viszont szeretik ezt az anyagot. De a savas kémhatást igénylő növények – rózsa, muskátli, rododendron és hortenzia – is hálás lesz egy kis magnézium-nitrogén-kálium-kén koktélért; egy kis hamu vagy mész hozzáadása csak fokozza a jó hatást. A komposztba keverve pedig előmozdítja a hő keletkezését és megmaradását ez a hétköznapi csodaszer. Még az utcán is hasznát vehetjük havazáskor, ha só helyett ebből szórunk a gyalogos közlekedő sávba.

 

Perzsa – 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!