Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mégsem olyan tökéletes cukorpótló a stevia?

Szakértők szedik ízekre a népszerű édesítőszert.
2021. November 17.

A stevia népszerűsége töretlen maradt – miközben a többi cukorhelyettesítőről sorban derültek ki a kellemetlen dolgok. Felmerülhet bennünk, hogy idő kérdése csupán, és erről az édesítőről is érkezik majd egy leleplező anyag – vagy pedig velünk marad, és gond nélkül ehetjük a végtelenségig.
Mikor 2008-ban berobbant az élelmiszerpiacra ez a termék, akkor a táplálkozással foglalkozó közösségek odáig voltak érte: végre egy „természetes” cukorpótló, ami nulla kalóriás, és ráadásul háromszázszor édesebb a cukornál. Elhozta azt a reményt, hogy az ízélmény sérülése nélkül diétázhatunk, és még a diabéteszesek állapota is javulhat általa. Van, ami várakozás be is jött azóta – így a stevia még 2018-ban is felfelé ívelt, miközben a így a többi édesítőszer forgalma jelentősen visszaesett.
A Dél-Amerikában őshonos jázminpakóca levelének kivonatai, a szteviol-glikozidok italokban, sütikben, rágóumiban, pékáruban, cukorkákban és joghurtokban is megtalálhatóak, illetve mi magunk süteménybe is tehetjük, vagy a kávénkat ízesíthetjük így. Az amerikai élelmiszeripari hatóság biztonságosnak minősítette ezt a finomított összetevőt, ám a nyers kivonatra és a növény levelére ez már nem áll. Még a piacra kerülés előtti állatkísérletek kapcsán merült fel, hogy esetleg rákot vagy terméketlenséget okozhat a cukorpótló valamilyen formája, ám tíz évvel a forgalomba hozása után már bebizonyosodott, hogy veszélytelennek mondható.
A diabétesszel élők számára a vércukorszint kulcsfontosságú, a stevia pedig szerencsére nem emel rajta. Sőt: a Leuveni Egyetem munkatársai kimutatták, hogy ez az anyag stimulál egy fehérjét, ami az ízérzékelésben, majd az étkezés utáni inzulin-kibocsátásban játszik fontos szerepet. Túlzásba persze ne vigyük a fogyasztását: a WHO szerint napi 12 milligrammal érdemes beérni.
A beígért fogyás viszont nem garantált, sőt: egy 2016-os tanulmány kihozta, hogy akik a reggeli italukba cukor helyett steviát tettek, azok ebédre viszont jóval többet kívántak. Ráadásul a bolti termékekkel is lehet gond: szintén a növényből származó Reb-A nevű vegyülettel vagy eritrittel keverten kaphatóak. Ez utóbbi cukoralkohol pedig többeknek emésztési problémát okozhat: ha túl nagy mennyiségben kerül a szervezetbe, akkor hasmenés jelentkezhet. Ezért érdemes akár a rágógumi vagy a cukormentes cukorka címkéjét is alaposan áttanulmányozni.

Perzsa

Forrás: thehealthy.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Így szúrd ki az ételben lévő rejtett cukrokat!

Így szúrd ki az ételben lévő rejtett cukrokat!

Csomó szénhidrát bizony trükkös néven fut...

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!