Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért annyira „gyötrő” érzés az édesség iránti vágy?

2022. January 9.

Nem is gondolnánk, mi mindenben találunk rejtett – vagy nem is annyira rejtett – cukrot. Reggelire a különféle gabonapelyhek, zabpelyhek, joghurtok, granolák sokszor rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, hasonlóan az ebédre fogyasztott salátaöntetekhez, smoothie-khoz, mártásokhoz, szószokhoz. Azaz kimondhatjuk, hogy az élelmiszeripar meghökkentő mennyiségű cukrot etet meg velünk, így nem csoda, hogy a legtöbb ember a szükségesnél jóval több cukrot visz be a szervezetébe. 

Ez a gyakorlat mind arra a jól ismert érzésre alapoz, hogy szervezetünk még egy kiegyensúlyozott étkezés után is valami édesre kezd vágyni. Ezt a vágyódást nehéz legyőzni, inkább csak kezelni lehet. De mi a kiváltó oka?

 

Cukorbeteg vagy? Így reggelizz!

 

Sok dolog okozhatja az édes íz utáni sóvárgást. Gyors energialöketet ad szervezetünknek, és maga az érzés is rendkívül pozitív, ami az édes ízű étel elfogyasztásával jár. Egy 2019-es tanulmány a kortizol nevű stresszhormon és a különböző ételek megkívánása közötti kapcsolat kutatta, és arra jutott, hogy stresszhelyzetben nagyon gyakran vágyunk valami édesre. Egy másik ok lehet az alváshiány is. A nem kielégítő mennyiségű alvás hatására egyaránt kívánhatunk édes, sós vagy magas keményítőtartalmú ételeket.

Az is érdekes összefüggés, amire egy 2015-ös kutatás jutott. Azt mutatta ki, hogy az emberek a mesterséges édesítőszerek természetellenesen édes íze miatt még jobban vágynak az édességekre. Azok, akik felhagytak az édesítőszerek fogyasztásával, csupán két hét elteltével 90%-kal kevesebb édességet kívántak, mint korábban. Tehát ha kevesebb édességet szeretnénk fogyasztani, jó kezdet lehet teljesen lemondani a mesterséges édesítőszerekről, illetve egy rövidebb időre a természetes édesítőkről is. Utána jó eséllyel eleve beérjük kevesebb édességgel.

 

Ez is érdekelhet: 

Háziállataink veszélyben: mikor és miért teszteltessünk cukorbetegségre?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mi lehet a háttérben, ha állandóan csokit kívánsz? 

Mi lehet a háttérben, ha állandóan csokit kívánsz? 

Neked is vannak olyan időszakaid, amikor úgy érzed, majd megőrülsz egy kocka csokoládéért? Nem feltétlenül a gyenge akarat áll a háttérben!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!